Boeren mogen morgen geen distributiecentra platleggen
Boeren mogen morgen geen distributiecentra van supermarkten platleggen. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Er mag wel actie worden gevoerd, maar acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra plat worden gelegd, leiden tot hoge boetes.
Als Farmers Defence Force (FDF) morgen toch distributiecentra platlegt, moet er een dwangsom van 100.000 euro per locatie worden betaald. Acties worden nadrukkelijk niet verboden, zegt de rechter. Enige hinder hoort ook bij demonstraties, en iedereen heeft het recht om te mogen demonstreren, aldus de rechter.
Schade zou te groot zijn
Maar als distributiecentra onbereikbaar worden en de distributie van goederen voor supermarkten 'feitelijk onmogelijk' wordt gemaakt, gaat het de rechter te ver. Dan worden er te veel supermarkten en derden, zoals zorginstellingen, gedupeerd. De schade zou ook zeer groot zijn voor de supermarkten, aldus de rechter.
Farmers Defence Force maakt zich druk over de overheidsregels waaraan boeren moeten voldoen. Ze zijn onder meer boos over de stikstofregels, die volgens hen boeren onterecht benadelen. Ook willen ze dat supermarkten een betere prijs betalen voor producten.
Waarschijnlijk toch acties morgen
Het lijkt er ondertussen op dat er morgen wel actie gevoerd gaat worden bij distributiecentra, maar het is onduidelijk in welke vorm. FDF was niet direct bereikbaar voor commentaar.
Gisteren bracht de NOS een brief van Farmers Defence Force naar buiten waarin veertig locaties genoemd worden waar mogelijk geprotesteerd zal worden.
Het gaat om distributiecentra van supermarktketens door het hele land en verschillende groothandels.

Boeren willen bevoorrading supermarkten niet blokkeren, zegt advocaat
200 tot 1500 mensen
Zowel in de brief als in de gedragscode die door Farmers Defence Force wordt verspreid roept de organisatie op om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving. De actiegroep verwacht 'ongeveer 200 tot 1500 mensen per locatie'. De actievoerders willen op verschillende plekken een brief bezorgen met daarin hun 'wensen'.
Het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenvereniging voor supermarkten, zegt vandaag zich nog steeds zorgen te maken over de aangekondigde acties. "We gaan het even zien. Onze leden doen alles op de schappen gevuld te houden", zegt Else Dekwaasteniet, woordvoerder van het CBL.
