Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Boeren mogen morgen geen distributiecentra platleggen

17 december 2019 11:04 Aangepast: 17 december 2019 11:16
Boeren protesteerden in oktober in Bilthoven tegen de stikstofberekeningen van het RIVM. Volgens die commissie Hordijk kunnen de metingen beter, maar zijn ze voldoende. Beeld © ANP

Boeren mogen morgen geen distributiecentra van supermarkten platleggen. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Er mag wel actie worden gevoerd, maar acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra plat worden gelegd, leiden tot hoge boetes.

Als Farmers Defence Force (FDF) morgen toch distributiecentra platlegt, moet er een dwangsom van 100.000 euro per locatie worden betaald. Acties worden nadrukkelijk niet verboden, zegt de rechter. Enige hinder hoort ook bij demonstraties, en iedereen heeft het recht om te mogen demonstreren, aldus de rechter. 

Schade zou te groot zijn 

Maar als distributiecentra onbereikbaar worden en de distributie van goederen voor supermarkten 'feitelijk onmogelijk' wordt gemaakt, gaat het de rechter te ver. Dan worden er te veel supermarkten en derden, zoals zorginstellingen, gedupeerd. De schade zou ook zeer groot zijn voor de supermarkten, aldus de rechter. 

Farmers Defence Force maakt zich druk over de overheidsregels waaraan boeren moeten voldoen. Ze zijn onder meer boos over de stikstofregels, die volgens hen boeren onterecht benadelen. Ook willen ze dat supermarkten een betere prijs betalen voor producten. 

Waarschijnlijk toch acties morgen

Het lijkt er ondertussen op dat er morgen wel actie gevoerd gaat worden bij distributiecentra, maar het is onduidelijk in welke vorm. FDF was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Gisteren bracht de NOS een brief van Farmers Defence Force naar buiten waarin veertig locaties genoemd worden waar mogelijk geprotesteerd zal worden.

Het gaat om distributiecentra van supermarktketens door het hele land en verschillende groothandels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren willen bevoorrading supermarkten niet blokkeren, zegt advocaat

200 tot 1500 mensen

Zowel in de brief als in de gedragscode die door Farmers Defence Force wordt verspreid roept de organisatie op om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving. De actiegroep verwacht 'ongeveer 200 tot 1500 mensen per locatie'. De actievoerders willen op verschillende plekken een brief bezorgen met daarin hun 'wensen'. 

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenvereniging voor supermarkten, zegt vandaag zich nog steeds zorgen te maken over de aangekondigde acties. "We gaan het even zien. Onze leden doen alles op de schappen gevuld te houden", zegt Else Dekwaasteniet, woordvoerder van het CBL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Boeren willen woensdag bij ruim 40 distributiecentra actievoeren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore