Drie slachtoffers

OM twijfelt aan psychose 'liegende' moordverdachte Thijs H.

17 december 2019 11:54 Aangepast: 17 december 2019 13:11
Thijs H. Beeld © Eigen foto

Drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) heeft een geestelijke stoornis en daarmee moet in zijn strafzaak rekening worden gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum, zo is duidelijk geworden tijdens de regiezitting in zijn proces. Maar het OM is het daar niet mee eens en wil meer onderzoek.

Thijs H. wordt ervan verdacht dat hij op 4 mei in Den Haag een willekeurige vrouw, de 56-jarige Etsuko, doodstak die haar hondjes uitliet in de Scheveningse Bosjes.

Drie dagen later werden de 63-jarige Diny en een 68-jarige man vermoord toen zij aan het wandelen waren op de Brunssummerheide bij Heerlen, de regio waar H. vandaan komt. De verdachte woonde voor zijn aanhouding in Den Haag.

Specifieke verklaringen

Het Openbaar Ministerie begrijpt de conclusie van het Pieter Baan Centrum niet: verschillende experts zouden niets hebben gezegd over de psychose van Thijs H.. De aanklagers willen zeker weten dat hij niet simuleert of liegt: er is twijfel of hij wel echt in een psychose verkeerde toen hij zijn slachtoffers maakte.

Het OM sluit ook niet uit dat H. zelf heeft bijgedragen aan zijn psychische ontregeling door dagelijks veel wiet te gebruiken.

Meer onderzoek

De officieren van justitie zeggen dat H. tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum veel meer en specifiekere verklaringen heeft afgelegd dan in al zijn verhoren ervoor. Ze willen meer onderzoek doen en nadere vragen stellen aan de verdachte.

Thijs H. heeft eerder de moorden bekend en daarbij verklaard dat hij in een psychose verkeerde. Het OM schetste kort de gruwelijke moorden. De slachtoffers werden gestoken en gesneden in het hoofd en bovenlichaam, waarna ze overleden.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben na onderzoek de afgelopen tijd geconcludeerd dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is voor zijn daden vanwege zijn psychiatrische klachten. Dat leidde tot het advies van tbs met dwangverpleging: een celstraf komt er dan niet.

Het Openbaar Ministerie zette al eerder vraagtekens bij die psychose, omdat H. op zijn computer een bijzondere zoekgeschiedenis had. H. googelde onder andere naar: 'hoe gedraag ik me als psychopaat' en 'hoe leid ik de rechters en politie om de tuin'.

De aanklagers willen nog meer getuigen, onder wie familie van H., en deskundigen, ook van het Pieter Baan Centrum, gaan horen over de geestesgesteldheid van H. 

De aanklagers zeggen dat H. goed kan doen alsof er niets aan de hand was, 'maar dat hij ook goed kan liegen'. Ze verwezen naar de eerste maanden na de aanhouding, waarin volgens het OM is gebleken dat de verdachte tegenover iedereen heeft gelogen. 

Dit gebeurt er in het Pieter Baan Centrum:

Eerder maakten we deze uitlegvideo: hoe gaat het Pieter Baan Centrum precies te werk?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kliniek stuurde Thijs H. vlak voor dubbele moord weg, ondanks verzoek radeloze ouders'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore