World Economic Forum

Kloof tussen man en vrouw groeit, Nederland zakt op ranglijst emancipatie

17 december 2019 01:49 Aangepast: 17 december 2019 06:15
Archieffoto.

De kloof tussen mannen en vrouwen in ons land groeit. En daardoor zakt Nederland flink op de ranglijst over vrouwenemancipatie van het World Economic Forum (WEF). Nederland daalde het afgelopen jaar 11 plaatsen.

Ons land staat nu op de plek 38 op de lijst van het World Economic Forum, 11 plaatsen lager dan in 2018. En dat betekent dat Nicaragua, Rwanda, Cuba en Uruguay hoger staan. Koploper is IJsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

De politieke invloed van vrouwen blijft nog steeds achter, zegt het WEF, terwijl de groei wat betreft carrièrekansen van vrouwen op de arbeidsmarkt stagneert. De onderzoekers hebben gekeken naar gelijkheid, niet naar ontwikkelingsniveau of welvaart. Zo moeten vrouwen in Rwanda werken om hun gezin te kunnen onderhouden.

Deze landen scoren het beste

  1. IJsland
  2. Noorwegen
  3. Finland
  4. Zweden
  5. Nicaragua
  6. Nieuw-Zeeland
  7. Ierland
  8. Spanje
  9. Rwanda
  10. Duitsland

Nederland staat op plaats 38 in de ranglijst.

Vrouwelijke premier

Van de 153 landen hebben 101 landen dit jaar en vorig jaar vooruitgang geboekt. Nederland hoort bij landen waar de kloof tussen man en vrouw juist niet is afgenomen. Volgens de studie is hier 73,6 procent van de ongelijkheidskloof gedicht, terwijl dit vorig jaar nog 74,7 procent was.

Wat meespeelt is dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. Verder hebben vrouwen vaak deeltijdbanen en blijft hun aandeel in leidinggevende functies sterk achter. Ook besteden vrouwen in ons land twee keer zoveel tijd aan zorgtaken en onbetaald werk als mannen.

'Duurt nog 100 jaar'

Maar er zijn ook lichtpuntjes: wat betreft onderwijs, gezondheidszorg en levensverwachting doet ons land het wel goed. In politiek Den Haag wordt inmiddels gewerkt aan een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven.

Wereldwijd is 68,6 procent van de kloof tussen mannen en vrouwen gedicht. Volgens het WEF duurt het nog minstens zo'n honderd jaar voordat de achterstand van vrouwen is opgeheven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore