'Snelle' uitlevering

Opluchting na arrestatie Taghi, OM rekent op snelle uitlevering

16 december 2019 21:10 Aangepast: 17 december 2019 07:26
Ridouan Taghi Beeld © Interpol Netherlands

De opluchting was groot toen bekend werd dat Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland, is aangehouden in Dubai. Waar wordt hij precies van verdacht? Wat gebeurt er nu verder? Dit weten we tot nu toe.

Taghi werd aangehouden in een villa in een residentiële buurt. Het Openbaar Ministerie (OM) rekent erop dat hij met enkele weken uitgeleverd kan worden aan Nederland. "Misschien sneller",  aldus landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke na afloop van de persconferentie over de arrestatie. 

Hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops zei eerder tegen RTL Nieuws dat uitlevering nog weleens lastig zou kunnen worden.

Verschillende moorden

De 41-jarige Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid - als opdrachtgever - bij verschillende moorden. Jarenlang wist hij uit handen van politie en justitie te blijven, terwijl om hem heen steeds meer mensen werden opgepakt.

Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai. Honderd rechercheurs hebben een jaar lang 'dag en nacht' aan de opsporing gewerkt. Justitie vermoedde al dat Taghi in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef.

Marengo-proces

Taghi is samen met zijn vermeende rechterhand Said Razoukki hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Razoukki is nog altijd voortvluchtig. Vorige week werden in deze zaak twee inleidende zittingen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onbetwiste leider van moordbende': vijf vragen over Ridouan Taghi

Behalve in de reeks liquidaties en liquidatiepogingen in de strafzaak, wordt ook naar Taghi gewezen als opdrachtgever voor de moord op de broer en de advocaat van de kroongetuige in Marengo.

Kort nadat justitie in maart vorig jaar had bekendgemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd zijn (niet-criminele) broer vermoord.

Afgelopen september werd zijn advocaat Derk Wiersum op straat in Amsterdam vermoord. Hij werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat Taghi achter deze moord zit zeer waarschijnlijk.

Marokko

Taghi werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zette undercoveragenten in bij opsporing Ridouan Taghi

Hij wordt ook in Marokko gezocht, onder meer in verband met de moord op de zoon van een rechter. "Ik weet nog niet wat Marokko wil, maar we gaan uit van uitlevering aan Nederland en niet Marokko", aldus hoofdofficier Westerbeke. Dubai heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, wel met Marokko.

John van den Heuvel

John van den Heuvel (56) kon het nieuws over de arrestatie van Taghi niet geloven, vertelde hij vanavond in RTL Boulevard. Hij wordt al twee jaar streng beveiligd, omdat hij wordt bedreigd. 

"Vanaf dat moment ben ik nooit meer alleen geweest, dat was zwaar. Maar ik kon mijn werk doen en dat was allemaal prima. Maar mijn gezin idem dito. Dat is een moeilijke periode geweest en nog. Als je dat dan hoort, is dat een ontlading."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geëmotioneerde John van den Heuvel: 'Kon het niet geloven'

Hij zei dat hij het nieuws niet zag aankomen. "Totaal niet. Ik weet wel dat ze de afgelopen tijd er dichtbij zijn geweest, maar ik had niet het idee dat het zo snel in een stroomversnelling zou komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore