Geen vluchtelingen

In 2060 hebben 7,6 miljoen inwoners een migratieachtergrond

17 december 2019 00:06 Aangepast: 17 december 2019 16:13
Beeld © ANP

In 2060 heeft 39 procent van de inwoners in Nederland een migratieachtergrond, blijkt uit cijfers van het CBS. "Om de vacatures in Nederland op te vullen, worden mensen uit Polen, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika aangenomen."

De bevolking met een Nederlandse achtergrond zal met 1,3 miljoen afnemen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de bevolking met een Nederlandse achtergrond eind 2019 bestaat uit 13,2 miljoen mensen, de verwachting is dat dit in 2060 11,9 miljoen is.

Hiertegenover staat dat het aantal inwoners met een migratieachtergrond stijgt. Nu zijn dat er 4,2 miljoen, in 2060 zullen dit er 7,6 miljoen zijn.

Wat bedoelt het CBS met 'migratieachtergrond'?

Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie). Bron: CBS

Geen vluchtelingen

Veel mensen denken dat de migratie groeit door de toename van vluchtelingen. Dat is niet zo. Uit de CBS-cijfers blijkt dat het aantal asielmigranten voor de periode 2019-2059 op ongeveer 5 procent per jaar ligt.

"De groei komt vooral door arbeids- en studiemigranten en door gezinshereniging", legt Tanja Traag uit, ze is onderzoeker en woordvoerder bij het CBS. "Er is een grote vraag naar werknemers, zowel laag- als hoogopgeleiden."

Meer buitenlandse studenten

"We hebben gekeken naar de migratie van de afgelopen periode, die is al een tijdje hoger dan de vorige prognose in 2017. Om er achter te komen of die stijging structureel is, kijken we naar migratie in andere landen om ons heen, maar ook naar het aantal vacatures, naar hoeveel mensen uit het buitenland hier komen werken en wat er bij universiteiten gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spaanse buschauffeurs moeten tekorten goed maken

Wat blijkt: het aantal buitenlandse studenten is hoog, maar ook het aantal vacatures. "Om de vacatures op te vullen, worden niet alleen mensen met een Nederlandse achtergrond aangenomen, maar juist ook mensen uit Polen, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika."

'Ze nemen hun gezinnen mee'

De mensen komen om bloembollen te planten en later tulpen te plukken, maar er is ook een grote groep uit bijvoorbeeld India die werkt in de tech-scene in Amstelveen of in Eindhoven.

"Het is niet één groep. Het zijn laag-, midden-, en hoogopgeleide mensen. En die nemen hun gezinnen mee. Dus met de arbeidsmigratie groeit ook de gezinsmigratie", zegt Traag.

Minder Polen en Roemenen

De toename van het aantal arbeidsmigranten is volgens Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, te danken aan de sterke economische positie in Nederland. "Zo lang de arbeidsmarkt blijft groeien, zullen er ook meer mensen uit het buitenland naar Nederland komen om te werken en dus zal de bevolking blijven groeien."

Er is wel een verschuiving in de arbeidsmigratiemarkt. Zo komen er de komende jaren waarschijnlijk minder Polen en Roemenen naar Nederland om te werken, omdat de werkloosheid in Oost-Europa afneemt en de lonen daar stijgen. "Dit kan een probleem zijn voor veel bedrijven, want waar halen ze hun personeel dan vandaan?"

Sociale voorzieningen

Een ander probleem dat Lucassen vaak hoort, is dat veel mensen bang zijn dat werknemers met een migratieachtergrond die werken in de landbouw, distributie, en de bouw, onevenredig profiteren van de sociale voorzieningen en de woningnood verergeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slapen in lekkende tenten: zo worden arbeidsmigranten behandeld

"Dat is onzin", zegt Lucassen. "Ons sociale stelsel is behoorlijk migratiebestendig gemaakt. Je krijgt niet zomaar een uitkering, je moet er eerst voor werken. Dit geldt niet alleen voor alle Nederlanders, maar ook voor migranten van binnen en buiten de EU."

Goed voor vergrijzing

Door de grote bevolkingsgroei zal het tekort aan woningen in de toekomst nog steeds groot zijn, blijkt uit eerder onderzoek van ABN Amro naar de bouwmarkt. In 2030 zullen er nog 157.000 huizen te weinig zijn om aan de vraag te voldoen.

Toch is er ook goed nieuws. We hebben de arbeidsmigranten hard nodig. In de periode 2019-2060 zal het aantal 80-plussers naar verwachting verdubbelen. Nu zijn er 0,8 miljoen mensen van 80 jaar of ouder, in 2030 zijn dat er waarschijnlijk 1,2 miljoen en in 2040 1,6 miljoen. CBS-woordvoerder Tanja Traag: "De migratie zorgt ervoor dat de problemen rondom de vergrijzing opgevangen worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevolkingsgroei in grote steden vooral door immigratie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore