Jarenlang gelogen

OM ontslaat twee voormalige hoofdofficieren na geheime relatie

16 december 2019 18:16
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie zet het ontslag door van twee voormalige hoofdofficieren van justitie die een relatie met elkaar hadden en daarover jarenlang logen. Per 1 januari wordt het dienstverband beëindigd van Marc van Nimwegen en Marianne Bloos.

Dat maakte het OM vandaag in een verklaring bekend. De twee waren al van hun functie gehaald tijdens een onderzoek van een commissie naar het handelen van het tweetal. Het OM had bovendien al eerder aangekondigd dat het van plan was hun dienstverbanden te beëindigen. Van Nimwegen heeft al gezegd dat hij naar de rechter stapt.

Medeverantwoordelijk

Tussen 2008 en 2014 was Van Nimwegen procureur-generaal, het hoogste orgaan binnen het OM, en daarmee verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM wil af van hoofdofficieren met geheime relatie en onderzoekt mogelijk strafbare feiten

In 2011 werd Marianne Bloos benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Van Nimwegen was medeverantwoordelijk voor deze beslissing.

Hotelbezoekjes

Van Nimwegen en Bloos zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. Hun chauffeurs wachtten dan op de parkeerplaats, onthulde NRC in 2018. Deze ontmoetingen maken deel uit van het nieuwe feitenonderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Ook een reis naar Thailand maakt deel uit van het onderzoek. In 2012 sprak Van Nimwegen daar op een conferentie over grensoverschrijdende misdaad en vrouwenhandel. Ook Bloos was daarbij. Dat is opmerkelijk omdat de procureur-generaal, die toen mensenhandel in haar portefeuille had, niet was uitgenodigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopstuk OM geschorst om geheime liefdesaffaire: schadelijk voor hele organisatie

Verder wordt onderzocht of en in hoeverre de voormalig hoofdofficier van Rotterdam, in zijn toenmalige functie van procureur-generaal, de uitkomst van een aanbesteding inhoudelijk heeft beïnvloed.

Verstoorde verhoudingen

Door de relatie rommelde het in de top van het Openbaar Ministerie (OM). Onderlinge verhoudingen zouden 'ernstig verstoord' zijn geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na elf maanden opheldering over liefdesrelatie tussen twee OM-kopstukken

Van Nimwegen en Bloos hadden volgens de Gedragscode Integriteit Rijk (GIR) hun relatie moeten melden bij hun werkgever. Jarenlang ontkenden of verzwegen ze hun affaire, terwijl er door collega’s volop over werd geroddeld.

Strafbare feiten

Naar aanleiding van verschillende artikelen in NRC, startte het OM in juni 2018 een onderzoek naar de relatie tussen deze twee topmensen. Uit het feitenonderzoek zal moeten blijken of er sprake is van strafbare feiten. Daarna wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore