Nederland

Donkere snelwegen: minister mag lampen op veel plekken niet aanzetten

16 december 2019 16:03
Beeld © ANP

Het kabinet wil veel snelwegen die momenteel 's nachts onverlicht zijn, opnieuw verlichten als dat de veiligheid verhoogt. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Langs slechts 80 kilometer snelweg kunnen de lampen aan, de overige 470 kilometer weg blijft het tussen 23 en 5 uur voorlopig nog donker.

Het gaat om snelwegen waar een aantal jaren geleden de lichten 's nachts juist werden uitgezet. Uit onderzoek bleek dat de verlichting de verkeersveiligheid wel degelijk ten goede komt, en dus wilde het kabinet de lichten weer aandoen.

Maar voorlopig kan dat dus op slechts 80 kilometer snelweg, waaronder de A9 bij Badhoevedorp, en delen van de A2 en A12 vanaf knooppunt Oudenrijn.

Natuurbescherming

Dat de lampen 's nachts niet zomaar weer aankunnen op de resterende 470 kilometer donkere snelweg, heeft te maken met milieuwetgeving. De Wet Natuurbescherming verbiedt namelijk 'het opzettelijk verstoren van beschermde diersoorten en/of het beschadigen van voortplantingsplaatsen- of rustplaatsen van deze soorten'.

Het opnieuw aanzetten van de verlichting zou zo'n verstoring kunnen opleveren. Nadat is nagegaan waar beschermde soorten problemen zouden kunnen ondervinden van het licht, heeft Rijkswaterstaat gekeken naar mogelijk technische problemen voor het aanzetten van de lampen en nadelige gevolgen voor de veiligheid.

Knelpunten

Het is namelijk niet mogelijk om de lampen individueel aan te sturen, dat kan alleen in groepen. Ook is er gekeken naar de risico's die zouden ontstaan als er op een stuk snelweg soms even wel licht zou zijn en dan weer een poosje niet, als gevolg van het aanzetten van bepaalde groepen lampen.

De uitkomst van al dat onderzoek is dus dat de verlichting op de meeste donkere snelwegen niet zomaar weer aan gezet kan worden.

Voor de plekken waar 'een potentieel knelpunt niet valt uit te sluiten', 470 kilometer snelweg dus, wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. De minister verwacht daar in het voorjaar meer over te kunnen vertellen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore