600 ongevallen per jaar

Minister: toezicht en keuringen bij indoorkartbanen

16 december 2019 14:03
Kartbanen bepalen zelf hun eigen veiligheidsregels Beeld © RTL Nieuws

Minister Bruins wil dat er toezicht komt bij indoorkartbanen. Ook moeten kartbanen worden onderworpen aan een keuring. Dat schrijft minister Bruins aan de Tweede Kamer. Dertien gemeenten pleitten vorige maand tegenover RTL Nieuws voor dit toezicht, nadat bleek dat er geen enkel toezicht is op dit soort kartbanen.

Jaarlijks belanden ongeveer 600 mensen op de spoedeisende hulp met verwondingen die zij hebben opgelopen tijdens het karten, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. 

Gebrek aan toezicht

Op kartbanen gevestigd in een attractiepark is wel toezicht, maar op zelfstandige indoorkartbanen is dat er niet. Minister Bruins wil dat gat nu dichten door kartbanen onder te brengen onder het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Daarmee is er toezicht mogelijk van bijvoorbeeld de NVWA. Ook kunnen kartbanen dan worden gekeurd.

Uit een inventarisatie van RTL Nieuws onder alle indoorkartbanen in Nederland bleek eerder dat iedere kartbaan er andere regels op nahoudt. Bij de een mogen kinderen van 6 jaar al gaan karten, bij een ander mag dat pas vanaf 13 jaar. Er zijn geen wettelijke eisen waar een kartbaan aan moet voldoen. De minimale leeftijd en lengte verschillen dan ook per kartbaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toezicht kartbanen ontbreekt: gemeenten en autosportbond willen keuring

Buitenkartbanen worden door autosportfederatie KNAF gekeurd. Minister Bruins is met de KNAF in gesprek om te kijken of zij de keuring kunnen gaan uitvoeren. 

De minister komt volgend jaar met nog meer plannen om de veiligheid van attractie- en speeltoestellen te verbeteren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore