Ga naar de inhoud
'Kil, berekenend en genadeloos'

In hoger beroep geen 20 maar 28 cel voor moord op broer kroongetuige

De moordenaar van Reduan B., Shurandy S., kreeg van de rechtbank 20 jaar cel. Beeld © ANP

Het Amsterdamse gerechtshof heeft Shurandy S. veroordeeld tot 28 jaar cel voor het vermoorden van de broer van een kroongetuige. Het hof gaat daarmee ver boven de straf van twintig jaar zitten die de rechtbank S. eerder oplegde.

"Het hof vindt dat de verdachte buitengewoon kil, berekenend en genadeloos heeft gehandeld", staat in de uitspraak. Shurandy S. liquideerde vorig jaar in Amsterdam Reduan B. Het slachtoffer was de broer van Nabil B., de kroongetuige in het grote liquidatieproces waarin de voortvluchtige Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

Jonge kinderen

Het kille en berekenede handelen blijkt er vooral uit dat de verdachte al maanden voor de moord is benaderd om voor 100.000 euro de liquidatie uit te voeren. "Hij heeft zich daartoe onmiddellijk in een split second bereid verklaard. De verdachte heeft de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar en onnoemelijk veel leed aangedaan, in het bijzonder zijn jonge kinderen", zegt het hof.

Nabil B. heeft een reeks belastende verklaringen tegen Taghi en zijn medeverdachten afgelegd. Aangenomen wordt dat Reduan B. is geliquideerd als wraak voor het 'verraad' van zijn broer Nabil, maar S. wil niks over zijn opdrachtgever(s) zeggen.

Hoe de broer van kroongetuige Nabil B. werd geliquideerd

01:20
Hoe kon de broer, vader van twee kinderen met een eigen bedrijf, geliquideerd worden? Bij de rechtszaak tegen Shurandy S. maakten we er deze reportage over.

Shurandy S. is door een psycholoog onderzocht en volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. "Hij lijkt oprecht in zijn medeleven met de nabestaanden", zegt het hof. "In zoverre is hij geen typische kille huurmoordenaar." Tegelijk vraagt het hof zich af waarom hij de moord toch gepleegd heeft, als hij wel tot medeleven in staat is.

Het hoger beroep was een initiatief van het Openbaar Ministerie. Het OM had voor de rechtbank namelijk al 28 jaar geëist. Toen de rechtbank aanzienlijk minder oplegde, ging het OM in hoger beroep. Voor het hof herhaalde het OM de eis van 28 jaar, en uiteindelijk ging het hof daar dus in mee.

Politie
Lees ook:
Politie en justitie erkennen: risico familie kroongetuige Nabil B. verkeerd ingeschat

De broer van Nabil B. is overigens niet het enige onschuldige slachtoffer in zijn zaak. In september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Ook die liquidatie zou door Taghi zijn aangestuurd.