Ondanks verplichting

Tramschutter Gökmen T. niet aanwezig bij rechtszaak: 'Te veel geweld nodig'

16 december 2019 10:02 Aangepast: 16 december 2019 13:20
Rechtbanktekening Gökmen T. (archieffoto)

Ondanks dat hij verplicht werd te komen, is Gökmen T. vandaag niet aanwezig bij de rechtszaak tegen hem. Er zou te veel geweld nodig zijn geweest om de man, die verdacht wordt van de aanslag op een tram in Utrecht vorig jaar, naar de rechtbank te dwingen.

Officier van justitie Henriëtte van Ooijen verwachtte zelfs dat er zo veel geweld nodig zou zijn geweest, 'dat het maar de vraag is of als verdachte hier eenmaal verschijnt, er met hem nog enig redelijk gesprek te voeren is'. Besloten werd daarom om T. toch in zijn cel te laten.

Visiteren

Volgens zijn advocaat André Seebregts verzet T. zich vooral tegen het visiteren. "Cliënt bevindt zich op een zogenaamde terroristenafdeling. Dat betekent dat elke keer als hij de PI verlaat, dat hij moet worden gevisiteerd. Hetgeen betekent alle kleren uit, voorover bukken, billen spreiden en dan wordt er in zijn anus gekeken."

"Als hij zich daartegen met geweld verzet, dan komt er een zogenaamd intern bijstandsteam bij. Dat zijn acht mannen met helmen, schermen en stokken. Die zullen cliënt dan terwijl hij schopt en schreeuwt en zich verzet, met geweld ontkleden, op zijn buik leggen, benen spreiden en in zijn anus kijken. Dat is buitengewoon ingrijpend en traumatiserend."

Seebregts vraagt de rechtbank om T. niet meer te dwingen bij de rechtszaak aanwezig te zijn. "Ik wil uiteraard niks afdoen aan de verschrikkelijke dingen die deze man heeft gedaan. Zonder meer. Maar de verdediging vindt dat dit te ver gaat."

Vader slachtoffer

Dat T. niet komt opdagen op zitting, is tegen het zere been van nabestaanden van de slachtoffers. Een vader die zijn dochter bij de aanslag verloor, riep volgens verslaggever Jeroen Wetzels, die bij de rechtszaak aanwezig is, vanuit de zaal: "Hij heeft ook geweld gebruikt bij mijn dochter. In wat voor land leven we?"

Op de opmerking van de rechtbankvoorzitter dat het niet is toegestaan om zich met de zaak te bemoeien door te schreeuwen, antwoordde de vader: "Maar jij hebt je dochter niet verloren." Of T. bij de volgende zittingen aanwezig moet zijn, wordt later bepaald.

Opmerkelijke wending

Een andere opmerkelijke wending in de zaak is dat Seebregts de rechtbank heeft gevraagd om de beslissing T. gedwongen een advocaat te geven, te herzien. Seebregts was eerder door T. aan de kant geschoven, maar de rechtbank maakte die beslissing ongedaan.

Volgens de advocaat lijkt het Pieter Baan Centrum de mening toegedaan dat T. voldoende in staat is om zijn eigen belangen te behartigen en is T. goed op de hoogte van de procedures en de consequenties. Ook het Openbaar Ministerie ziet geen reden T. gedwongen een advocaat te geven. 

Gesprek niet mogelijk

Maar de rechtbank is er niet van overtuigd dat T. zijn eigen belangen kan behartigen en oordeelt dat hij een advocaat moet hebben. "Een begin van een gesprek met hem is niet mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden woest en in tranen bij rechtszaak Gökmen T.: 'Teringlijer'

Vandaag wordt onder meer het rapport besproken dat in het Pieter Baan Centrum over T. werd gemaakt. Daaruit blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft met narcistische en antisociale kenmerken. Ook is hij zwakbegaafd, wat leidt tot een verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Verdenking

T. wordt verdacht van moord met een terroristisch oogmerk, poging tot moord met een terroristisch oogmerk, bedreiging met een terroristisch misdrijf en mishandeling van een bewaarder van de gevangenis in Lelystad.

Bij de aanslag in de tram op het 24 Oktoberplein vielen vier doden en meerdere gewonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gökmen T. moet verplicht naar rechtbank in zaak-aanslag Utrecht

Daan zat in tram schietpartij Utrecht: 'Gelukkig gingen de deuren open'

Daan had niet meteen door wat er aan de hand was. "Tot ik de schutter zag. Toen dacht ik: ik moet hier weg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore