Oplichting

Ouderen doen weinig aangifte na babbeltrucs, vaak uit schaamte

16 december 2019 07:44 Aangepast: 16 december 2019 07:46
Archieffoto. Beeld © iStock

Van de ouderen die in aanraking zijn gekomen met babbeltrucs van oplichters doet slechts een klein deel (15 procent) aangifte. Veel slachtoffers of bijna-slachtoffers schamen zich dat ze erin zijn getrapt, meldt ouderenbond KBO-PCOB na onderzoek.

Uit onderzoek maakt de organisatie op dat een op de vier senioren weleens geconfronteerd is met een babbeltruc. De meeste ouderen laten het erbij zitten en maken er geen melding van, niet bij de politie en zelfs niet bij de buren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wantrouwen bij ouderen door bloedprikbende: 'Ben jij wel een echte?'

De aangiftebereidheid moet omhoog en de politie moet meer aandacht geven aan de opsporing, vindt directeur Manon Vanderkaa van de seniorenorganisatie. "Het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc mislukt is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers."

Babbeltrucs steeds beter

Zij pleit ervoor wijkagenten vaker in te schakelen en adviseert ouderen om WhatsAppgroepen in buurten te alarmeren als oplichters actief zijn. Bij een babbeltruc proberen criminelen hun slachtoffers met een smoes geld afhandig te maken. Een klein deel (7 procent van de ondervraagde ouderen) zegt dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. Ruim de helft (58 procent) van de senioren signaleert dat babbeltrucs steeds beter worden.

Smoesjes vaak erg geraffineerd

Een app, speciaal ontwikkeld voor ouderen, moet senioren leren om de babbeltruc-criminelen te herkennen en weg te sturen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore