Wind en buien

'Een witte kerst kunnen we op onze buik schrijven'

15 december 2019 14:28 Aangepast: 15 december 2019 19:21
In 2001 viel er wel sneeuw tijdens kerst, maar sprak het KNMI niet van een witte kerst omdat er nog stukjes groen te zien waren in de Bilt Beeld © ANP

Over tien dagen is het zo ver: dan is het eindelijk kerst. Voor liefhebbers van een witte kerst is er slecht nieuws, de kans daarop lijkt praktisch nul te zijn.

De Kerstman lijkt dit jaar vooral rekening te moeten houden met wisselvallig weer zoals de afgelopen dagen, zegt Philippe Schambergen van Buienradar. Met nog tien dagen tot de kerst is er een steeds duidelijker beeld van het weer rond de feestdagen.

Verdwaalde natte sneeuwvlok

"Er is een grote kans, van 70 procent, op aanhoudend zacht en onbestendig weertype", zegt hij. Dat wil zeggen: zachte temperaturen van boven de zes graden en kans op wind en een bui.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kelly (36) nodigt negen wildvreemden uit voor kerstdiner bij haar thuis

"Mocht er nog iets van een vleugje winter komen, waar een hele kleine kans op is, dan moet je denken aan een graadje nachtvorst", zegt Schambergen. "Er kunnen ook buien uit het noordwesten komen met eventueel een verdwaalde natte sneeuwvlok. Maar winterse taferelen hoeven mensen niet te verwachten, dat kunnen we op onze buik schrijven."

Maar acht keer

In 2010 werd er nog weerhistorie geschreven in Nederland toen we voor het tweede jaar op rij een officiële witte kerst kregen in Nederland. We spreken daarover als op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt in de Bilt. Sinds het begin van de metingen, in 1901, is dat namelijk maar acht keer voorgekomen.

Als je die definitie niet zo nauw neemt en kijkt naar de jaren waarop sneeuw op maar één van de twee dagen is gevallen, of op een andere plek in Nederland, dan is een witte kerst 29 keer voorgekomen sinds 1901.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Muggenbult in december? Mug blijft actief in onze warme winters

Door klimaatverandering wordt de kans op een witte kerst steeds kleiner legt Schambergen uit. Nu hebben we per jaar nog 21 potentiele sneeuwdagen, dat zijn dagen waarop het koud genoeg is voor sneeuw. Maar volgens berekeningen van het KNMI zijn het er in 2050 nog tussen de vier en twaalf. "En hoe minder sneeuwdagen, hoe kleiner de kans is dat dit ook met kerst gebeurt."

Waarom hebben wij nou bijna nooit een witte kerst?

Sneeuw met kerst. Het klinkt zo mooi, romantisch zelfs. Toch zit het er in Nederland zelden in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore