Veiligheid

Kerstmarkt Dordrecht afgelast: 'Je wil niet dat kramen omwaaien'

15 december 2019 14:32 Aangepast: 15 december 2019 14:33
Kerstmarkt in Dordrecht, archieffoto uit 2009. Beeld © ANP

De populaire kerstmarkt in Dordrecht is ook vandaag afgelast. Tot groot verdriet van organisator Gerben Baaij. "Maar veiligheid gaat voor alles", zegt hij tegen RTL Nieuws. Gisteren ging het evenement ook niet door.

Omdat er vanochtend code geel gold voor de provincie Zuid-Holland, was het volgens Baaij niet verantwoord om de markt door te laten gaan. Zaterdag waren er door de harde wind ook al problemen.

"Verschillende dingen zijn toen omgewaaid en stuk gegaan", zegt Baaij. "We hadden echt moeten ontruimen als we het door hadden laten gaan. Maar dan krijg je chaos en dat wil je echt niet." Alleen vrijdag was de kerstmarkt open.

België, Frankrijk en Duitsland

Jaarlijks komen er tussen de 350.000 en 400.000 mensen uit binnen- en buitenland op het kerstevenement af. Zo'n 5 procent van het bezoek komt uit België, Frankrijk en Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstkaarttrends: zelfs haters versturen er toch eentje

"Het is voor alle Dordtenaren en iedereen die helpt enorm vervelend", zegt Baaij. "We hebben het met pijn in het hart afgelast, want we werken een jaar lang er naar toe." Hij staat wel achter de beslissing om het niet door te laten gaan. "Ik krijg liever het verwijt dat ik het heb afgelast, want je wil niet dat er kramen omwaaien."

De gemeente Dordrecht heeft besloten om de kraamhouders te compenseren. "Hoe en hoeveel, dat gaan we even bekijken", zegt Baaij. "Zelf hebben we een verzekering."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore