Ga naar de inhoud
Uitspraken voorzitter

Farmers Defence Force betreurt kwetsen van mensen met 'jodenuitspraak'

Van den Oever deed de uitspraken tijdens een vergadering over stikstof. Beeld © ANP

Het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) betreurt het dat mensen zijn gekwetst door de uitspraken die hun voorman Mark van den Oever vrijdag heeft gedaan. Van den Oever vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met nazi-Duitsland, 'waar een kleine meerderheid het voor de rest bepaalde'.

"Gisteren zijn door de voorzitter van de FDF vergelijkingen gemaakt tussen de Tweede Wereldoorlog en bedreigingen waar Nederlandse boeren momenteel mee te maken hebben. Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit", zegt het bestuur in een verklaring. "Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen."

Woede
Lees ook:
Woede en onbegrip over 'jodenuitspraak' boerenleider Farmers Defence Force

LTO Nederland voorzitter Marc Calon nam eerder vandaag al nadrukkelijk afstand van de uitspraak van Van den Oever. De FDF-voorzitter deed zijn uitlatingen in het provinciehuis in Den Bosch waar werd gesproken over de stikstofproblematiek.

'Onvoorstelbaar dom'

"Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten. Iedere organisatie die boeren en tuinders een warm hart toedraagt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de grote steun van de burger te behouden", aldus Calon.

Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught noemde de woorden van Van den Oever "een onvoorstelbaar domme uitspraak". Tegen Omroep Brabant zei hij dat "deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed".

 

Bennie Jolink raadt boeren kerstblokkade af: 'Ga naar Brussel'

01:47
Bennie Jolinks 'Ode aan de boer' werd de grote hit van het boerenprotest. Nu geeft hij een wijze raad, maar daar zijn niet alle boeren blij mee.