Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Klimaatdemonstratie

Boosheid om 'hardhandige' aanhouding actievoerders Schiphol

14 december 2019 20:53 Aangepast: 14 december 2019 21:16
Een actievoerster op Schiphol wordt door de marechaussee opgepakt. Beeld © ANP

Greenpeace is boos over het 'hardhandige' optreden vandaag bij de klimaatdemonstratie op Schiphol. De marechaussee hield meer dan 25 actievoerders aan, van wie een aantal ondersteboven werd weggedragen.

Op social media trekken veel mensen de vergelijking met de protestactie van tientallen boeren, die gisteren de toegang tot vliegveld Eindhoven blokkeerden en ongemoeid werden gelaten terwijl ze reizigers hinderden. "Waarom wordt er met twee maten gemeten?"

De aangehouden actievoerders werden naar de Maxima Kazerne in Badhoevedorp gebracht en konden daar in de avond weer weg, zegt Greenpeace. "De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol."

Nachten wakker van Schiphol

Onder de arrestanten zijn volgens de milieuorganisatie 'jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen'.

Het is de bedoeling dat de betoging morgen doorgaat op het plein voor Schiphol Plaza.

'Wij blijven vreedzaam demonstreren'

24 uur lang willen de klimaatactivisten protesteren op Schiphol Plaza. Ze eisen onder meer een klimaatplan van Schiphol.

Greenpeace had geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich vanochtend toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Gebiedsverbod

De demonstranten waren rond 19.00 uur uit de hal weggehaald. Ze zijn 'bestuurlijk verplaatst', zegt de marechaussee, en hebben een verbiedsverbod voor de luchthaven tot morgenavond.

Locoburgemeester Jurgen Nobel van Haarlemmermeer laat weten dat de demonstranten niet uit Schiphol Plaza zijn verwijderd 'omdat ze gevaarlijk waren', maar omdat ze 'de grenzen hebben overschreden' van waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden.

'Groepen mensen zijn risico'

Nobel: "Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

26 mensen aangehouden op Schiphol om klimaatactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore