Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gebiedsverbod

26 mensen aangehouden op Schiphol om klimaatactie

14 december 2019 17:14 Aangepast: 14 december 2019 19:22
Een actievoerster wordt door de marechaussee weggevoerd. Beeld © ANP

De marechaussee heeft 26 mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Iets voor 19.00 uur meldde een woordvoerder dat alle actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza verwijderd waren.

Kort voor 17.00 uur bevonden zich nog ruim vijftien demonstranten in het gebouw. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze zijn 'bestuurlijk verplaatst', zei een woordvoerder van de marechaussee vanmiddag, en hebben een gebiedsverbod voor Schiphol gekregen tot morgen aan het eind van de avond.

'Wij blijven vreedzaam demonstreren'

24 uur lang willen de klimaatactivisten protesteren op Schiphol Plaza. Ze eisen onder meer een klimaatplan van Schiphol.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds vanochtend in de hal verzameld voor het protest. Een groot deel van de groep actievoerders zat urenlang gearmd in de hal, omringd door leden van de marechaussee. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep weggehaald, maar één voor één.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden klimaatactivisten op Schiphol Plaza, ME ingezet

"Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", zei de woordvoerder van de marechaussee eerder. Maar de mensen die worden weggehaald, verzetten zich soms hevig. Sommigen moesten door meerdere marechaussees ondersteboven worden weggedragen.

Geen toestemming

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich vanochtend toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. "Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een Schiphol op zee bouwen duurt minimaal 20 jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore