Boerenprotest

Woede en onbegrip over 'jodenuitspraak' boerenleider Farmers Defence Force

14 december 2019 14:46 Aangepast: 15 december 2019 14:01
Mark van den Oever (Farmers Defence Force) Beeld © ANP

Bij Nationaal Monument Kamp Vught is met diepe verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Die vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

"Een onvoorstelbaar domme uitspraak", zegt directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught in een felle reactie tegen Omroep Brabant. "Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed", aldus de directeur.

Woorden niet ingetrokken

Van den Oever deed zijn uitlatingen vrijdagmorgen in het provinciehuis in Den Bosch, waar toen opnieuw werd gesproken over de stikstofproblematiek. Later op de dag trok hij zijn woorden niet in. "Het lijkt er toch een beetje op? Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven. Grote woorden zijn soms nodig", zei Van den Oever.

Tot verbijstering van onder andere Hanna Luden, directeur van Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Van den Oever is totaal de weg kwijt", meldde ze op Twitter.

Ook Bart Kemp van de protestgroep Agractie reageert op de uitspraak van Farmers Defence Force-voorman Van den Oever. "Wij nemen dit absoluut niet voor onze rekening", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

LTO Nederland neemt nadrukkelijk afstand van de uitspraak. "Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten", vertelt voorzitter Marc Calon. Boerenorganisatie LTO, met 35.000 leden, zegt 'op een andere manier' acties te voeren dan Farmers Defence Force.

Publieksvriendelijke acties

LTO is voorstander van publieksvriendelijke acties, waarbij de boeren de sympathie van de samenleving moeten houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren negeren ultimatum supermarkten: kerstacties gaan door

De boeren voerden afgelopen week acties in Amsterdam en Den Bosch om te protesteren tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen. Gisteren reden tientallen boeren door naar Eindhoven Airport. Sommigen zeiden het vliegveld te willen bezetten. Uiteindelijk hebben ze onder politiebegeleiding een rondje om de luchthaven gereden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore