Ga naar de inhoud
Klimaatactivisten

Honderden klimaatactivisten op Schiphol Plaza, ME ingezet

Activist wordt aangehouden Beeld © ANP

De komende 24 uur is Schiphol het podium voor honderden klimaatactivisten. Het 'Protestival' gaat dag en nacht door. Net als de vervuiling, zeggen de activisten. Een onbekend aantal actievoerders is inmiddels aangehouden.

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Ze willen minder vluchten, geen uitbreiding naar Lelystad Airport en korte afstandsvluchten vervangen door treinreizen. Ook pleiten ze voor een eerlijkere prijs voor vliegen.

Vreedzaam protest

De gemeente Haarlemmermeer gaf aan dat zij niet willen dat er binnen in Schiphol Plaza wordt gedemonstreerd. Toch gaan de actievoerders door. "Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen", zegt Dewi Zloch van Greenpeace. 

De burgemeester vreest dat er veel reizigers last krijgen van de protesten. Volgens de woordvoerder van Schiphol ervaren reizigers op dit moment nog geen hinder van de protesten.

Afvoeren activisten

De Koninklijke Marechaussee vroeg de activisten hun actie buiten voort te zetten. Inmiddels zijn ze begonnen met het afvoeren van activisten. De mensen worden niet als groep maar één voor één weggehaald. "Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", zegt een woordvoerder van de Marechaussee.

Sommige actievoerders hebben zich voorbereid op een confrontatie met de Marechaussee door middel van een training, meldt Greenpeace. Ook als je geen actietraining hebt gevolgd kan je volgens de organisatie aansluiten wanneer je wil. 

Klimaatactivisten worden Schiphol Plaza uitgezet

00:59

Verzuipen in CO2

Om 13.00 was de officiële start van het 'Protestival' buiten de deur van Schiphol Plaza. Voor die locatie had de gemeente wel toestemming gegeven. Vanochtend vroeg waren er al honderden actievoerders aanwezig. De demonstranten maken muziek, houden spandoeken omhoog en roepen verschillende leuzen. 

De actievoerders zijn vooral jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst, of hun ouders. Ook zijn er omwonenden die last hebben van het lawaai.

"De aarde schreeuwt om hulp en Schiphol laat haar verzuipen in nog meer CO2. Ik heb kleine kinderen en vraag me elke dag een paar keer af: 'hoe moet dat nou met onze jongens?' Mijn kinderen verdienen het dat ik vecht voor hun toekomst", zegt moeder en actievoerder Hedwig den Herder. 

Een soortgelijke actie van klimaatactivisten vond in oktober plaats in Amsterdam. Toen blokkeerden leden van Extinction Rebellion de Stadhouderskade. Ook toen werden de activisten door de politie verwijderd. Er werden tientallen aanhoudingen gedaan.