Nu 16 procent

Verslavingsartsen slaan alarm: THC-gehalte in wiet moet flink omlaag

14 december 2019 10:44 Aangepast: 14 december 2019 11:00
Een coffeeshop in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Het THC-gehalte in wiet moet drastisch omlaag. Dat vinden verslavingsartsen, die met hun advies lijnrecht in gaan tegen regeringsafspraken over een wietexperiment dat binnenkort van start gaat.

Het gehalte THC, de belangrijkste stof in cannabis die zorgt dat iemand zich high voelt, is nu gemiddeld 16 procent.

10 of 5 procent

Dat percentage zou naar 10 of zelfs 5 procent moeten, vinden leden van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) die door het programma De Monitor zijn benaderd. Een te hoog THC-gehalte kan leiden tot psychoses en depressies.

Zo rook je staatswiet

Een bijsluiter die je straks krijgt bij een joint in coffeeshops, vertelt je meer over de gezondheidsrisico's van wietgebruik.

Waarschuwing psychiaters

In het binnenkort op te starten wietexperiment van de ministers Ferd Grapperhaus en Bruno Bruins wordt het THC-gehalte ongemoeid gelaten, ondanks waarschuwingen eerder dit jaar van een aantal psychiaters.

Bij het experiment wordt in tien gemeenten legaal geteelde cannabis verkocht in coffeeshops. Een adviescommissie is bezorgd dat de proef zal leiden tot normalisering van cannabisgebruik, omdat het de indruk kan wekken dat cannabis veilig is en niet schadelijk voor de gezondheid.

Wat is de wietproef?

Coffeeshops die deelnemen aan de proef kopen hun wiet bij gecontroleerde wiettelers. Nu doen ze nog zaken aan de achterdeur. Dat is een grijs, crimineel gebied. De teelt of aanvoer van cannabis is verboden.

De wietproef moet dat veranderen. Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. Toch duurt het nog wel even voordat de eerste staatswiet in de winkels ligt. Waarschijnlijk is dat pas in 2021.

De proef duurt in principe vier jaar. Na evaluatie kan het experiment met anderhalf jaar worden verlengd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Regels wietproef: 'Verpakking staatswiet moet zo onaantrekkelijk mogelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore