Uithoflijn Utrecht

Een van de duurste tramlijnen ter wereld gaat van start in Utrecht

14 december 2019 10:42 Aangepast: 14 december 2019 13:27
Uithoflijn in Utrecht Beeld © ANP

Na stilgevallen trams, stroomuitval en miljoenenoverschrijdingen moet maandag de Uithoflijn toch echt van start gaan. De Utrechtse tramlijn is een van de duurste ter wereld.

De tram zal vanaf maandag Utrecht CS met de Uithof, het Utrecht Science Park, verbinden. Om de start van tram 22 te vieren mogen passagiers vanmiddag gratis meereizen tussen 14.30 uur en 17.30 uur. 

Duurder dan verwacht

In totaal was er ongeveer 427 miljoen euro nodig voor de realisatie van de tramlijn, meldt de Projectorganisatie Uithoflijn op haar website. In 2018 werd tijdens de testritten al bekend dat de bouw 84 miljoen euro duurder zou uitvallen dan begroot.

Volgens de organisatie zullen er in 2020 meer dan 60.000 OV-reizigers per dag van en naar Utrecht Science Park reizen, onder wie veel studenten. Dit komt doordat de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht de afgelopen jaren zijn uitgebreid. 

Problemen

De Utrechtse tramlijn kampte de afgelopen jaren met verschillende problemen. In 2011 werden er voorbereidende werkzaamheden getroffen voor de lijn.

De ingebruikname werd meerdere malen uitgesteld. Ook was een deel van de trams defect en waren er vaak storingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arcadis werkt mee aan Uithoflijn Utrecht

Vervanging buslijn 12

Donderdag vielen er nog twee trams stil tijdens de testritten. Er werden toen werkzaamheden verricht aan de stroomvoorziening in de hoop dat maandag alles goed gaat.

De tram zal elke werkdag van 06.00 uur tot 22.00 uur rijden en vervangt buslijn 12. De Uithoflijn zal zo'n tien keer per uur rijden. Dat wordt in de loop van 2020 verhoogd naar twaalf trams per uur per richting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore