Ga naar de inhoud
Balans werk-privé

CNV wil 30-urige werkweek: 'Gezonder en productiever'

Wegwerkers leggen een nieuwe asfaltlaag. Beeld © ANP

Als het aan de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin ligt, wordt in Nederland op termijn de 30-urige werkweek ingevoerd.

Alleen zo zou er balans ontstaan tussen werk en privé. Hij baseert zich op een onderzoek van de vakbond waaraan 3000 werkenden meededen. Bijna de helft van hen (45 procent) heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 

'Ziekmakend en peperduur'

58 procent wil meer tijd voor zijn of haar privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk. 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, concludeert het onderzoek.

"We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem", zegt Fortuin. "Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen."

Werkdruk
Lees meer
Werkdruk neemt toe voor meeste zorgverleners: 'Ik kom tijd tekort' 

Lonen omhoog

Het CNV verwacht dat, door het lagere ziekteverzuim, hogere productiviteit en het feit dat mensen meer zorgtaken op zich kunnen nemen, de maatschappelijke opbrengsten van de 30-urige werkweek hoog zijn.

Deze opbrengsten kunnen worden gebruikt om de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. 

'Gezonder en productiever'

Fortuin: "Ons doel is een kortere werkweek met behoud van salaris. Als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er weer loonruimte voor werkgevers. Al met al verwachten wij dat de 30-urige werkweek een hoger welvaartsniveau en een hoger welzijnsniveau bewerkstelligt. Dat we netto meer overhouden, gezonder zijn én productiever."

Het CNV gaat zich aan de cao-tafel hard maken voor de 30-urige werkweek en roept minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om een doorrekening te maken met betrekking tot de maatschappelijke kosten en opbrengsten van de 30-urige werkweek.

Oostenrijk
Lees meer
Oostenrijk is ervan overtuigd: 60-urige werkweek is niet illegaal