Looptijd 27 maanden

Na maanden actie: personeel ziekenhuis krijgt 8 procent meer loon

14 december 2019 06:44 Aangepast: 14 december 2019 09:40
Verpleegkundigen in een ziekenhuis.

Na maanden van acties hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel.

In het akkoord zijn twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 5 procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met 3 procent.

27 maanden

De looptijd van de nieuwe cao, die geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers, bedraagt 27 maanden: met terugwerkende kracht van 1 april 2019 tot 1 juli 2021.

FNV Zorg & Welzijn spreekt van een 'evenwichtig akkoord met enerzijds structurele loonsverhogingen, maar ook goede resultaten over toeslagen en werk-privébalans'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Grootste cao-loonstijging in tien jaar tijd

De belangrijkste resultaten op een rijtje:

  • Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 5 procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met 3 procent.
  • Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. 
  • Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019. 
  • De leerlingsalarissen gaan met 10 procent omhoog, terwijl stagiairs hun maandelijks vergoeding met 65 euro zien stijgen en uitkomen op 400 euro.
  • Er is een langere hersteltijd overeengekomen na een bereikbaarheidsdienst. Eerst moesten medewerkers al na zes uur na zo'n dienst aan het werk, dat is opgetrokken naar acht uur. 
  • Ook is de regeling om extra te werken verbeterd. Deze toeslag geldt nu als de dienst binnen 72 uur na de aanvraag is, dat was eerder beperkt tot 24 uur. 
  • Scholing van het personeel gebeurt voortaan tijdens werktijd en niet meer in eigen tijd.

Stemmen over de deal

De leden moeten nog wel stemmen over de deal die volgde na gesprekken die de hele avond en tot diep in de nacht doorliepen.

"De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochten akkoord kunnen zetten", zegt bestuurder Elise Merlijn van de FNV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ook ziekenhuispersoneel in actie: geen overwerk en wél pauze

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore