Ga naar de inhoud
Niet meegeteld

Toch meer incidenten met asielzoekers dan eerst gemeld

Er blijken meer incidenten met asielzoekers in opvangcentra te zijn geweest dan eerder gemeld. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten.

Door de gebruikte rekenmethode werden vorig jaar zo'n 5000 asielzoekers in de opvangcentra niet in de telling meegenomen. Daardoor zijn 239 registraties van verdenkingen van misdrijven ook niet geteld.

Moordpoging en zedendelicten

Onder de gemiste misdrijven zitten één poging tot moord of doodslag en vijf zedendelicten.

Kamer
Lees ook:
Kamer boos over ontbreken cijfers zware delicten rapport asielzoekers

De bezetting van de opvangcentra werd steeds op de eerste van de maand gemeten. Maar asielzoekers die tussen twee peildata in een azc zaten, werden daardoor niet meegeteld. Dat is nu verholpen.

Eerder dit jaar trad Broekers' voorganger Mark Harbers af omdat hij de Kamer onvolledig had geïnformeerd over criminaliteitscijfers onder asielzoekers.  In de eerste versie van het rapport stonden moorden en verkrachtingen niet genoemd, maar waren geschaard onder het kopje 'overig'.

Zo trad staatssecretaris Harbers af:

00:32
Staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenzaken trad dit voorjaar af. Hij voelde zich verantwoordelijk voor het verkeerd verstrekken van cijfers over criminele asielzoekers.
Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore