Bewuste keuze

Bram verkoopt dit jaar geen knalvuurwerk: 'We hopen een voorbeeld te zijn'

13 december 2019 20:11
Archiefbeeld Beeld © Archieffoto ANP

In de Tilburgse wijk Reeshof is dit jaar een stuk minder geknal te horen. Vuurwerkverkoper Bram van Beurden haalt namelijk het knalvuurwerk uit de schappen. Dat doet hij met een reden.

Samen met zijn familie runt Van Beurden een pizzeria. In de laatste dagen van december wordt dit restaurant omgebouwd tot een waar vuurwerkparadijs. Sinds 1996 halen de bewoners massaal vuurwerk bij de enige verkoper van de wijk. Maar dit jaar moeten de liefhebbers het doen met sierwerk. 

Veganistisch

"Veel van de gasten van ons restaurant zijn veganistisch. We hebben een biologische tuin, een eigen boomgaard en een kruidentuin. De meeste producten zijn veganistisch", zegt Van Beurden. "Mensen konden het niet rijmen dat wij het hele jaar zo erg bezig waren met het milieu, maar in de laatste dagen van december dan vuurwerk verkochten."

Bram in zijn biologische tuin Bram in zijn biologische tuin

De pizzabakker hoorde het afgelopen jaar van veel van zijn klanten dat hun dieren stress krijgen van de knallen. Ook zijn vuurpijlresten moeilijk afbreekbaar. Daar kwam dit jaar bovenop dat de hulpdiensten aan de overheid vroegen knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden, omdat zij ermee werden bestookt. 

'Eco pijl' 

Voor Van Beurden was dat het doorslaggevende argument. "De keuze om knalvuurwerk te verbieden was toen snel gemaakt. Wij horen die knallen bovendien elke dag en hebben er zelf ook last van."

Van Beurden heeft ook de vuurpijlen afgeschaft, op één soort na. "We merkten dat veel mensen één pijl kochten om bijvoorbeeld een dierbare te herdenken of om een wens te doen."  Het gaat om de 'eco-pijl'. Die is biologisch afbreekbaar. 

Vuurwerkbranche

Vanaf 28 december opent Van Beurden de deuren van zijn vuurwerkzaak. "We verliezen misschien 20 tot 30 procent van onze omzet, dus we hopen dat mensen extra siervuurwerk kopen. Maar als dat niet zo is, is dat ook niet erg. We hopen een voorbeeld te zijn voor de branche."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Almere wel, Eindhoven niet: steeds meer gemeentes met vuurwerkvrije zones

Belangenvereniging Pyrotechniek, de vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk, gelooft niet dat het verbieden van knalvuurwerk een oplossing is."Als we dat verbieden, grijpen consumenten misschien naar het illegale vuurwerk."

Van Beurden vindt dat vuurwerk slechts een bijzaak is van de jaarwisseling. "Uiteindelijk is het de enige avond in het jaar dat je je buren in de ogen kijkt en een handje schudt. Daar heb je eigenlijk geen cobra's of kanonslagen voor nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore