Bezetting voorkomen

Boerenprotest bij Eindhoven Airport voorbij

13 december 2019 14:23 Aangepast: 13 december 2019 18:43
Boeren worden in de omgeving van het vliegveld tegengehouden

Zo'n honderd protesterende boeren hebben hun protestactie bij Eindhoven Airport afgerond en zijn op weg naar huis. Ze trokken vanmiddag van het provinciehuis in Den Bosch naar het vliegveld in Eindhoven met het doel dat te bezetten. Uiteindelijk hinderden ze de passagiers op het vliegveld en het verkeer op de toegangswegen zo'n anderhalf uur lang.

De meeste trekkers werden door de politie tegengehouden op de toegangswegen, die waren afgezet. Maar op dat moment hadden zo'n vijftien boeren de parkeergarage van het vliegveld wel al bereikt, waardoor er niemand meer in of uit kon.

Na overleg besloot de politie ook de rest -zo'n honderd trekkers- door te laten op voorwaarde dat ze na één rondje rijden weer zouden vertrekken. Dat gebeurde: tegen vijf uur waren de meeste boeren weer vertrokken. 

Snelwegen

De politie had de wegen die van de snelwegen A2 en A58 naar het vliegveld leiden, afgesloten. Eerder liep het verkeer op die snelwegen flinke vertraging op door de trekkers die onderweg waren, maar dat lijkt nu mee te vallen. Toch pakt de avondspits rond Eindhoven zwaar uit.

Reizigers na blokkade boeren: 'Moest 40 minuten lopen'

Door het boerenprotest stond Eindhoven Airport muurvast. En dus besloten reizigers het laatste stuk te lopen.

Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft gereageerd. Ze drukte de boeren op het hart geen andere weggebruikers in gevaar te brengen. Van Nieuwenhuizen zegt dat het 'iedereen vrij staat te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving'.

Militaire luchthaven

Ze benadrukt dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt. "De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toeterende tractoren op de Dam: boeren opnieuw de straat op

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren mogen aan tafel met Rutte, maar demonstratie gaat door

Of vluchten in de avonduren vertraagd zullen zijn is nog niet bekend.  Reizigers wordt geadviseerd de website van de luchthaven in de gaten te houden, want per openbaar vervoer is Eindhoven Airport alleen per bus bereikbaar en niet per trein.

Protest

De boeren zijn volgens Omroep Brabant actievoerders van Farmers Defence Force. 

Bij het Provinciehuis waren aan het begin van de middag zo'n vierhonderd trekkers om te demonstreren tegen de stikstofkwestie. Volgens de boeren zijn de Brabantse regels veel strenger dan het landelijke beleid. 

Voorproefje?

De actie zou volgens Farmers Defence Force (FDF) 'een voorproefje'  zijn 'voor aanstaande woensdag'. Er zijn plannen om dan de voedselvoorziening te ontregelen door wegen naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Maandag dient een kort geding, waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen, de belangenbehartiger van supermarkten, de aangekondigde blokkades wil voorkomen.

Minister van Landbouw Carola Schouten praat volgende week weer met allerlei boerenorganisaties, waaronder FDF. "Het is belangrijk dat we daar dat gesprek voeren", vindt ze. "Hoe ver we komen weet ik niet. Maar als we in gesprek zijn en zij zeggen toch dit soort acties te gaan voeren, vind ik dat oneigenlijk. Als je praat, moet je echt proberen eruit te komen. En dat niet gaan vermengen met elkaar."

Ludieke actie

Schouten verwees naar een actie die vrijdag in Amsterdam plaatsvindt, waar boeren de inwoners van de stad op een brunch met Nederlandse producten trakteren. Ze ziet die actie als 'bewijs dat je het op een hele leuke manier kunt doen. Dat lijkt me effectiever dan mensen tegen je in het harnas jagen.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore