Veilig slapen

Extra dekentje voor je baby? 'Geen goed idee'

13 december 2019 15:57 Aangepast: 13 december 2019 15:59
Beeld © iStock

Nu de koude winterdagen er weer aankomen grijpen ouders en grootouders vaak naar een extra deken of laken om hun baby toe te dekken. Niet doen, waarschuwen deskundigen. "We zien in deze tijd van het jaar veel te dik ingepakte baby's. We proberen ouders te waarschuwen vanwege de risico's rond wiegendood."

Dat zegt Nele Wouters van de Belgische overheidsinstantie Kind en Gezin. De organisatie trekt aan de bel omdat het te dik inpakken van je baby volgens hen gevaarlijk kan zijn.

Wiegendood

Wat precies de oorzaak is van wiegendood, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het nog steeds voorkomt. Ook Elle Struijf van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) waarschuwt voor de gevolgen van een extra deken voor je baby: "We weten dat er meerdere factoren meespelen bij de wiegendood. Warmte is hier een van."

"Ouders denken vaak dat een dekentje gezellig en lekker warm is voor de baby. Maar, een baby kan niet aangeven wanneer hij het te warm heeft", zegt Wouters. De instantie adviseert daarom het gebruik van slaapzakken. "Het voordeel hiervan is dat het hoofd en de armen van het kind vrij zijn. Dat is de manier om warmte weg te leiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oei, ik groei niet zoals het hoort: deze moeder maakt speciaal babydagboek

Door de nek van de baby te voelen kunnen ouders de temperatuur van de baby controleren. Als de baby het koud heeft adviseert de instantie om slaapzakken met lange mouwen aan te schaffen. "Een slaapzak kan overal mee naar toe. Dat is fijn voor de baby, ze houden van regelmaat en rituelen. De geur van hun eigen slaapzak herkennen ze overal", zegt Wouters. 

Ook niet te veel knuffels

Bovendien kunnen baby's die veel bewegen gemakkelijk onder een deken wegglippen of op hun buik draaien. Als een baby op de buik slaapt kan hij moeilijker ademhalen. Met een slaapzak in de juiste maat voorkom je dat een baby omrolt of wegglijdt in de slaapzak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nienkes dochter overleed aan wiegendood: 'Ze was net een porseleinen popje'

"Een baby leert eerst van de rug naar de buik toe te rollen. Sommige baby's kunnen dan nog niet zelf terug rollen en blijven op hun buik liggen", zegt Wouters. Dit bemoeilijkt dus de ademhaling. Ook wordt geadviseerd niet te veel knuffels in het bed te leggen. 

Veilig slapen:

  • Leg een baby altijd op zijn rug te slapen.
  • Rook niet in de omgeving van een baby.
  • Blijf in de buurt en hou toezicht.
  • Geef geen geneesmiddelen zonder advies van een arts of een apotheker.
  • Zorg voor rust en regelmaat.
  • Let erop dat het kind het niet te warm krijgt.
  • Kies een veilig kinderbed en veilig bedmateriaal.

Bron: Kind en Gezin

Kans verkleinen

Het aantal baby's dat sterft aan de wiegendood daalt in Nederland al jaren. Toch is het volgens Struijf belangrijk dat er aandacht voor gevraagd blijft worden. 

"Het is belangrijk dat ouders niet denken dat het hun schuld is als hun kind door een wiegendood komt te overlijden. We weten niet precies wat de oorzaak is, maar we moeten proberen de kans zo klein mogelijk te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore