'Dit spul is gevaarlijk'

Kamer wil geen lachgasverbod, maar veel burgemeesters wél

14 december 2019 12:06 Aangepast: 14 december 2019 12:42
Beeld © ANP

De pijn rondom het lachgasdossier is nog niet voorbij. Staatssecretaris Paul Blokhuis kondigde maandag aan te werken aan een landelijk lachgasverbod, maar de Tweede Kamer ziet er nog weinig in. Nu laten verschillende burgemeesters van zich horen: zij willen wél een verbod.

Toen dinsdag duidelijk werd dat een meerderheid van de Tweede Kamer nog geen lachgasverbod wil, was de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch er meteen bij. Hij is uitgesproken voorstander van zo'n verbod. 'Laat onze kinderen niet in de steek!', twitterde hij. 

Bijval

Uit een rondgang van RTL Nieuws onder 42 andere gemeenten blijkt dat Marcouch bijval krijgt van 26 andere burgemeesters. Ook zij zijn voorstander van een verbod. Onder hen de burgemeesters van grote steden als Tilburg, Groningen en Apeldoorn. Amsterdam en Montfoort zien nog geen heil in het verbieden via de Opiumwet. De 14 overige burgemeesters hebben niet gereageerd of nog geen standpunt ingenomen.

Opvallend is dat burgemeesters die voorstander voor zo'n verbod zijn, van verschillende partijen afkomstig zijn. Elf van hen zijn lid van de VVD, acht van het CDA, drie van de PvdA, twee van GroenLinks en twee zijn er partijloos.

Signaal

Behalve de burgemeesters geeft ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nu een duidelijk signaal af. Die meldt vandaag dat ze eveneens voorstander voor het verbod. Veel gemeentes ervaren overlast door bijvoorbeeld bestelbusjes met gasflessen op straat, verkoop door horecaondernemingen en gebruik op straat of in het verkeer. Een landelijk verbod zou de gemeenten volgens de VNG helpen dit probleem aan te pakken.

In deze gemeenten geven burgemeesters aan ook voorstander te zijn van een landelijk verbod In deze gemeenten geven burgemeesters aan ook voorstander te zijn van een landelijk verbod

Hoewel er nu dus geen verbod is, staan burgemeesters op dit moment niet helemaal met lege handen om lachgas in hun gemeente aan te pakken. Het gebruik kan verboden worden gemaakt via de Algemene Plaatselijke Verordening als een meerderheid van de gemeenteraad ermee instemt. Dat is al gebeurd in bijvoorbeeld Haarlem, Helmond en Purmerend. 

Toch vinden veel van burgemeesters dat niet voldoende, blijkt uit de rondgang. Ze vinden dat het risico voor de gezondheid een landelijk probleem is dat niet lokaal moet worden opgelost. Burgemeester Gerdo van Grootheest uit Culemborg meent bovendien dat lachgasgebruik gevaren voor de verkeersveiligheid kan opleveren. 

Te weinig begrip

Sommige burgemeesters vinden dat er te weinig begrip is vanuit de landelijke politiek. Burgemeester Jan Franx van gemeente Koggenland: "Politici in Den Haag die aan de noodzaak van een dergelijk verbod twijfelen, zouden zich beter moeten verdiepen in de realiteit en praktijkervaring op lokaal gemeentelijk niveau."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie verdeeld: regeringspartijen compleet overvallen door lachgasverbod

Een landelijk verbod zou veel problemen kunnen oplossen, denken ze. Zo zou het inconsequent beleid tussen gemeenten tegengaan, zegt burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn. Ook helpt het burgemeesters bij de handhaving. 

Blij met steun

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is blij dat veel collega-burgemeesters ook voorstander van een verbod zijn. "We weten allemaal dat lachgas grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt." Hij wijst op verlammingsverschijnselen die kunnen voorkomen, of agressie in uitgaansgebieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lachgas gebruikende automobilist filmt eigen achtervolging

Die zorgen worden gedeeld door collega-burgemeesters, zegt hij. "We zijn allemaal op zoek naar mogelijkheden om verkoop en gebruik van lachgas tegen te gaan. Dat kan niet alleen niet met voorlichting, je moet ook een norm stellen." Want volgens hem is het duidelijk: "Dit spul is gevaarlijk, er valt niks te lachen met lachgas, verbied het, stop het."

Ondergronds

Marcouch stelt dat er behalve burgemeesters, ook veel inwoners vinden dat het lachgas aangepakt moet worden. "Als je iets verbiedt, kan het natuurlijk ondergronds gaan. Dat geldt ook voor lachgas. Maar dan geef je wel een duidelijk signaal af. Lachgas is schadelijk voor de gezondheid en dan hebben wij als overheid de plicht om daar naar te handelen."

Hoewel er voor een verbod op dit moment nog geen meerderheid in de Tweede Kamer is, moet het wetsvoorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis nog wel besproken worden. 

Voorstanders

RTL Nieuws vroeg aan 42 gemeenten wat ze van een verbod op verkoop en gebruik van lachgas vinden. 26 gemeenten reageerden daar positief op. Amsterdam en Montfoort zien niks in een verbod via de Opiumwet. 14 gemeenten waren er nog niet over uit of reageerden niet. 

De gemeenten die - naast Arnhem - voor een verbod zijn: 

 1. Koggenland
 2. Apeldoorn
 3. Alphen aan de Rijn
 4. Groningen
 5. Leeuwarden
 6. Haarlem
 7. Leiden
 8. Assen
 9. Hoorn
 10. Dordrecht
 11. Helmond
 12. Meppel
 13. Purmerend
 14. Oosterhout
 15. Súdwest-Fryslân
 16. Laarbeek
 17. Oudewater
 18. Tiel
 19. Tilburg
 20. Roosendaal
 21. Nieuwkoop
 22. Culemborg
 23. Oldambt
 24. Zwolle
 25. Krimperwaard
 26. Gorinchem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore