Uitslag Britse Verkiezingen

Monsterzege Boris Johnson, maar 'het was kiezen tussen twee kwaden’

13 december 2019 16:21 Aangepast: 13 december 2019 16:22
Beeld © EPA

De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft een monsterzege behaald bij de verkiezingen in Groot-Brittannië. Maar lang niet iedereen is hier blij mee. Wat betekent deze uitslag voor de Britten?

"Het was kiezen tussen twee kwaden, maar uiteindelijk koos iedereen alsnog voor de grootste oen", zegt Labourstemmer Miriam Nwoha. In Londen is de aanhang voor de Labourpartij nog groot. Maar in veel andere delen van het land stemden de Britten op de Conservatieven. "Ik ben heel blij met deze uitslag", zegt Adrian Eady uit Sussex. Hij koos voor de Conservatieven, want hij wil dat de impasse rond de brexit zo snel mogelijk voorbij is. 

Ondanks de overtuigende verkiezingsuitslag is Groot-Brittannië dus nog steeds tot op het bot verdeeld. Dat ziet ook correspondent Anne Saenen. "Een groot deel van de Britten is nog steeds fel tegen de brexit, zij voelen zich met deze uitslag niet gehoord."  

Gevolgen onduidelijk

De politieke koers is met deze verkiezing duidelijk, want Johnson wil en kan nu de brexit gaan regelen. Johnson is van plan een handelsdeal te sluiten met de Europese Unie, maar hoe die er precies uit gaat zien moet nog blijken. Wat de gevolgen van de brexit zullen zijn voor de gewone Brit is dus ook onduidelijk. "Kleine ondernemers weten nog niet waar ze aan toe zijn", zegt Anne Saenen. Hoe hoog zullen de heffingen op producten zijn? Met welke prijsstijgingen krijgen ze precies te maken? Er is voorlopig nog veel onzekerheid voor hen.  

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Brexitspoorboekje tot handelsdeal: de belangrijkste data en hobbels

Vakantieproblemen

Ook vragen veel Britten zich af of ze straks nog zorgeloos in de Europese Unie op vakantie kunnen. "Spanje is een geliefde bestemming bij de Britten. Maar kunnen ze straks nog wel zo makkelijk binnen de Europese Unie reizen? We weten het niet." 

Ook zijn er zorgen of de medicijnen die uit de EU komen nog makkelijk geïmporteerd kunnen worden. Johnson zelf zegt het volste vertrouwen te hebben in het sluiten van een goede deal met de Europese Unie.  

Extra verpleegkundigen

En dit gaat allemaal om de brexit. Maar heeft Johnson ook nog andere plannen voor het land? Eerder heeft hij gezegd fors te willen investeren in de publieke gezondheidszorg, want daarmee is het slecht gesteld in Groot-Brittannië. Zo beloofde hij onder andere 50.000 extra verpleegkundigen. Ook wil hij in het onderwijs investeren en Britse universiteiten een boost geven.   

Gewone Brit

Johnson is ook kapitalistisch ingesteld. Hij wil veel overheidsbedrijven privatiseren. "Dat betekent weinig goeds voor de Britten die het niet zo breed hebben", legt Anne Saenen uit. Volgens haar is het beleid van Johnson erg gericht op de grote bedrijven en minder in het belang van de gewone Brit.    

Fijne kerst

Maar veel Britten zullen ook opgelucht de kerst tegemoet gaan. Eindelijk weten ze waar ze aan toe zijn. "De uitkomst is helder. En misschien niet voor iedereen leuk, maar we kunnen nu vooruit", zegt de Britse Simon Miller tegen persbureau Reuters. En ook het bedrijfsleven reageert positief. Het Britse pond schoot direct na de verkiezingsuitslag naar het hoogste niveau in negentien maanden tijd.   

Wat betekent deze uitslag voor Nederland?

De brexit lijkt er nu echt aan te komen. Nederland is vrij goed voorbereid. Veel bedrijven hebben al voorzorgsmaatregelen getroffen. En daar zijn ondernemers in Groot-Brittannië heel blij mee, zegt Anne Saenen. "Ik hoor positieve berichten van kleine bedrijven die met Nederland handelen. Ze merken dat er een plan ligt. Ze hebben er wel vertrouwen in." Het blijft nog wel spannend in hoeverre het in de havens en bij de treinen vast zal lopen als er douanecontroles komen. 

Visumvrij reizen voor een korte periode naar het Verenigd Koninkrijk kan gewoon nog. Wat we wel nu direct zullen merken is de stijging van het Britse pond. "Kerstinkopen doen in Londen zal nu duurder zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore