'Schreeuw door merg en been'

Nabestaanden Hümeyra razend om vonnis Bekir E.

13 december 2019 12:41 Aangepast: 13 december 2019 21:13
Hümeyra, die in december 2018 door haar stalker werd doodgeschoten in de fietsenstalling bij haar school in Rotterdam.

Familie en vrienden van het doodgeschoten meisje Hümeyra zijn razend over de straf van veertien jaar voor Bekir E. Direct na de uitspraak bonkten ze hard op de ramen van de volle publieke tribune, die boven de rechtszaal ligt. Een schreeuw van de zus van Hümeyra ging door merg en been.

De rechter achtte E. schuldig aan doodslag en legde hem 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging op.

Geen moord, maar doodslag

Het Openbaar Ministerie had eerder 20 jaar cel geëist voor moord, maar de rechter achtte voorbedachten rade niet bewezen en dus viel de uiteindelijke straf lager uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekir E. krijgt 14 jaar cel en tbs voor doodschieten Hümeyra (16)

E. zou volgens de rechtbank impulsief gehandeld hebben toen hij Hümeyra doodschoot, en dus werd het doodslag. Daarvoor is de maximale straf 15 jaar.

Door merg en been

De familie en vrienden van Hümeyra zijn kapot van deze uitspraak, zag verslaggever Robin van Hijfte die aanwezig was bij de uitspraak. Vanaf de publieke tribune schreeuwden de nabestaanden tegen E. toen hij de zaal werd uitgeleid.

'Explosie van emotie's'

Een familielid kwam krijsend de rechtszaal beneden binnen, maar kwam niet ver, omdat ze werd tegengehouden. Op de gang werd veel geschreeuwd en gegild, sommigen vielen flauw.

Ze waren verbijsterd en totaal overstuur waardoor een 'explosie van emoties' ontstond, zei hun eveneens aangeslagen advocate Nelleke Stolk na afloop. 

Lagere straf

Vooral de kwalificatie van de rechtbank dat er sprake was van doodslag, omdat er onvoldoende bewijs voor een vooropgezet plan zou zijn, gaat er bij de familie niet in, zei Stolk. Ze wees op de vele doodsbedreigingen van E. aan het slachtoffer en haar familie in de maanden voorafgaand aan de schietpartij op 18 december.

Rechters niet blij met vonnis

Het lijkt er sterk op dat ook de rechters niet blij zijn met de straf die ze oplegden. Ze lieten doorschemeren in hun vonnis ook liever een hogere straf gewild te hebben, maar omdat ze moord niet bewezen achtten, waren ze gebonden aan de maximumstraf voor doodslag.

De rechters deden een oproep aan de politiek om daar kritisch naar te kijken. 

Ook stuurde hij vlak ervoor nog foto's waarop hij met een wapen staat en van een meisje met doorgesneden keel met de tekst dat Hümeyra zou volgen, zei Stolk.

De familie had volgens haar wel met een lagere straf rekening gehouden dan de twintig jaar die was geëist, voor moord.

'Ze zijn er kapot van'

De nabestaande zijn naar buiten geleid door de beveiliging van de extra beveiligde rechtbank. Een van de nabestaanden werd opgevangen door ambulancepersoneel.

De nabestaanden hadden zich tijdens de rechtszaak vorige maand heel rustig gehouden en kregen daarvoor ook een compliment van de rechtbankvoorzitter.

'Zij was de avontuurlijke'

De familie van Hümeyra zei in een interview met RTL Nieuws aan het begin van het proces dat ze hoopten dat de dader 'nooit meer vrijkomt'.  "Hij moet levenslang krijgen", zei haar neef Mehmet. "Want ik weet zeker: als hij ooit weer vrijkomt, dan doet hij het weer."

Hümeyra's familie beschreef haar in datzelfde interview als volgt: "Zij was de avontuurlijke, altijd vrolijk, heel sterk. En als nakomertje een beetje verwend natuurlijk. (...)  Ze wilde op de ambulance werken. Lekker veel actie natuurlijk. Zou echt iets voor haar zijn geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden Hümeyra: 'Ze had nog kunnen leven'

Moord of doodslag? Dit is het verschil

Wat is precies het verschil tussen moord en doodslag? We leggen het je in één minuut uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore