Ga naar de inhoud
Brandveiligheid

Dit is waarom je je kerstboom water moet geven

Beeld © Screenshot U.S. Consumer Production Safety Commission

Geef jij je kerstboom water? Dat is wel aan te raden, waarschuwt de Brandpreventie Academy. Een echte kerstboom die droog is, vliegt namelijk vliegensvlug in de fik.

In een video die de Consumer Product Safety Commission (CPSC), de Amerikaanse variant van de NVWA, eerder deelde, is te zien hoe snel een droge kerstboom in brand vliegt vergeleken met een boom die water heeft gekregen. Na het aansteken van de kerstboom duurt het slechts 10 seconden voordat de droge boom en het plafond erboven volledig in brand staan, terwijl de brand in de 'natte' boom na een minuut nog beperkt is. 

Brandbaar

"Kerstbomen zijn buitengewoon brandbaar", zegt Johan Bijvank, docent bij de Brandpreventie Academy. "Een kerstboom die helemaal uitgedroogd is, kan heel gevaarlijk zijn en een hele kamer in no time in lichterlaaie zetten. Een kerstboom met een kluit die water krijgt, blijft sappiger en brandt minder snel en fel." 

Water geven dus, die kerstboom. "Het geven van water is een hele simpele handeling en vergroot je veiligheid. Als je dan toch een echte kerstboom in huis hebt, is het veiliger om 'm water te geven."

Kunstkerstboom

Zijn kunstkerstbomen veiliger dan echte bomen? "Een namaakkerstboom brandt minder fel en heftig dan een echte kerstboom", vervolgt Bijvank. "Als je een druk gezin hebt en kleine kinderen, is een kunstkerstboom een veiligere keuze. Die is namelijk minder brandbaar."

Kerstboom
Lees ook:
Kerstboom krioelt van de insecten: 'Check je boom op teken'

Bijvank raadt aan om je kerstboom zoveel mogelijk ruimte te geven. "Zorg ervoor dat-ie vrij staat van alles. Kijk ook uit met ontstekingsbronnen en kaarsen. Kaarsen en open vuur moet je zo ver mogelijk bij de boom vandaan houden."

"Als de boom uitgedroogd is en je houdt een vlammetje onder een takje, dan kan die al gaan branden. Eigenlijk is het heel gevaarlijk om zo’n boom in huis te hebben, dus houd 'm uit voorzorg vochtig." 

Help de natuur, zaag zelf je kerstboom:

01:40
Het klinkt gek, maar het Nationale Park De Hoge Veluwe is dolblij als je een kerstboom komt zagen. De natuur is er namelijk bij gebaat.