Ga naar de inhoud
Seksuele geaardheid

Ruim 1000 scholen vieren Paarse Vrijdag: 'Je bent mooi zoals je bent'

Kasia Oberc. Beeld © Kasia Oberc.

"Ik wil laten zien dat je seksuele geaardheid of achtergrond niet uitmaakt. Je bent zoals je bent en zo ben je mooi", zegt de 19-jarige Kasia Oberc. Vandaag viert ze op haar middelbare school Paarse Vrijdag: een actiedag voor de gelijkheid van lhbti-scholieren.

Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten solidariteit met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes, transgenders en intersekse personen door het dragen van de kleur paars. Dat gebeurt dit jaar op meer dan duizend scholen: een recordaantal.   

De dag wordt georganiseerd door het GSA-netwerk van belangenorganisatie COC. Een GSA (Gender & Sexuality Alliance) is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

In
Lees ook:
In het paars tegen de homohaat, is het nog nodig?

Bewustzijn

Oberc was tussen 2017 en 2019 voorzitter van de GSA op haar school en ze won vorig jaar de John Blankenstein-prijs - een homo-emancipatieprijs in Den Haag. "Door vandaag een paars shirt te dragen, toon je respect."

Paarse Vrijdag is volgens haar zo belangrijk omdat daarmee het bewustzijn van mensen over gelijkheid vergroot wordt. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Het is goed om erbij stil te staan dat je goed bent zoals je bent en om dat zichtbaar te maken. Je moet iedereen tolereren, ongeacht achtergrond."

Volgens Oberc komen er elk jaar weer nieuwe leerlingen op school die zich daarvan niet bewust zijn. "Leerlingen die misschien worden opgevoed met het idee dat homo zijn echt niet kan. Als zij zien wat wij vandaag doen, gaan ze er hopelijk met een ander perspectief naar kijken. Je kunt elk jaar opnieuw mensen bewust maken."

Uit de kast

Zelf kwam ze nooit officieel uit de kast. "Ik ben nooit echt verliefd geweest op een meid, dus ik weet niet zeker of ik hetero ben of niet. Misschien word ik gelukkig met een man en twee kinderen, misschien met een vrouw. Ik wil mezelf geen label geven, niet op een vaste plek zetten."
 

Op het gebied van gelijkheid valt er volgens haar nog wel wat winst te behalen. En ook op het gebied van kennis over lhbti. "Sommige mensen halen homoseksueel en pedoseksueel door elkaar. Ik weet niet waarom."

Dat is wel de reden dat sommige mensen homoseksualiteit 'naar' vinden, zegt ze. "Dan krijg ik opmerkingen als: 'Steun jij pedo's?' Dat soort opmerkingen vind ik het moeilijkst." Het zou mooi zijn als die vergelijking stopt, vindt Oberc. 

Record

Naast de school van Oberc vieren nog ruim duizend scholen Paarse Vrijdag. De dag wordt al tien jaar georganiseerd op de tweede vrijdag van december, maar vandaag gaat het om een recordaantal scholen. "Ieder jaar is er meer aandacht voor lhbti's, op een positieve manier. Dat was tien jaar geleden nauwelijks het geval", zegt een woordvoerder van belangenorganisatie COC.

Sommige scholen pakken volgens hem Paarse Vrijdag ook steeds grootser aan. "Er worden musicals georganiseerd over seksuele diversiteit en dragshows door docenten. Dat is natuurlijk erg grappig", aldus de zegsman. 

'Genderqueer' Sebastien (15) is tegen hokjesdenken.

02:05