Boerenbrunch

Toeterende tractoren op de Dam: boeren opnieuw de straat op

13 december 2019 07:17 Aangepast: 13 december 2019 08:20
Trekkers verzamelen op de Dam Beeld © Lorenzo Derksen

Boeren voeren vandaag in Amsterdam en Den Bosch opnieuw actie tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen. De verwachting is dat duizenden boeren komen opdagen.

Tractoren op de Dam in Amsterdam. Tractoren op de Dam in Amsterdam.

Op de Dam in Amsterdam houden agrariërs een boerenbrunch om aandacht te vragen voor de stikstofkwestie en 'de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting'.

De boeren trokken, vooral tijdens het laatste deel van de rit, toeterend door de hoofdstad. "Met name het laatste stuk hebben we Amsterdam wel wakker gemaakt", zegt een woordvoerder van organisator Agractie Nederland.

Hapje en een drankje

De boeren in Amsterdam willen in gesprek met burgers en bestuurders over voedselveiligheid en de impact van het beleid op boerengezinnen. Ze serveren een hapje en drankje en de Dam wordt gevuld met kramen, een podium en springkussens. 

15.000 boeren

Organisator Agractie Nederland verwacht dat er in Amsterdam zo'n 15.000 boeren en bezoekers op afkomen. Burgemeester Femke Halsema zei eerder dat de boeren met maximaal 25 tractoren naar de binnenstad mogen komen.

Volgens de organisatie is met de gemeente afgesproken dat de andere tractoren buiten het centrum geparkeerd moeten worden. Agractie zegt enige verkeersoverlast niet uit te sluiten.

Trekkers rijden Amsterdam binnen voor boerenprotest op de Dam

De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid, maar organiseren daarnaast ook een brunch voor burgers.

Den Bosch

In Den Bosch verzamelen boeren om 10.00 uur voor het provinciehuis. Naar verwachting komen daar vierhonderd tot vijfhonderd boeren, met of zonder tractor. Volgens de boeren zijn de Brabantse regels veel strenger dan het landelijke beleid.

Naast de protesten van vandaag, staan komende woensdag acties gepland. Om wat voor acties het precies gaat, wil actiegroep Farmers Defence Force nog niet zeggen.

Er zijn plannen om de voedselvoorziening te ontregelen door wegen naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Daarover dient maandag een kort geding waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) die eventuele blokkades bij supermarkten wil voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte en Schouten hervatten maandag overleg met protestboeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore