'Goed nieuws'

Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

13 december 2019 03:12 Aangepast: 13 december 2019 04:59
Rutte bij de EU-top in Brussel.

Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte "goed nieuws" zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.

"Er lijkt zich daar eindelijk een meerderheid af te tekenen", aldus Rutte, die benadrukte niet op de feiten vooruit te willen lopen.

Als Johnson op eigen kracht kan gaan regeren, kan hij zijn met Brussel overeengekomen brexit-overeenkomst door het Britse parlement laten goedkeuren. Dat is tot nu toe niet gelukt. Ratificatie maakt het mogelijk dat de Britten op 31 januari op een ordelijke manier uit de EU kunnen stappen.

Rutte zei tijdens de EU-top 'met een schuin oog' op de peilingen te hebben gelet. Bij de eerste voorspelling van een ruime meerderheid voor de Conservatieve partij van Johnson had volgens hem niemand in de zaal iets gezegd.

Nieuwe handelsrelatie

Vandaag spreken de 27 EU-leiders over het naderende vertrek van de Britten en over de volgende stappen. Er zal na de brexit worden onderhandeld over een nieuwe handelsrelatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exitpoll: Conservatieven winnen verkiezingen met grote meerderheid, brexit kan doorgaan

Financiële knock-out dreigt voor Nederlandse ondernemers in VK

De brexit dreigt een financiële strop te worden voor Nederlandse ondernemers in Groot-Brittannië. Tom Haije heeft nabij Londen een eigen techbedrijf. Hij wil graag uitbreiden naar het buitenland, maar door de brexit wordt dat een kostbaar avontuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore