Ga naar de inhoud
Vredeskerk Amsterdam

Homoseksuele priester: beroep tegen ontslag succesvol

De Vredeskerk in Amsterdam. Beeld © Google Maps

De homoseksuele priester Pierre Valkering is met succes in beroep gegaan tegen zijn ontslag als pastor van de Vredeskerk in Amsterdam. Dat heeft hij gezegd tegen het radioprogramma Dit is de Dag.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam schorste Valkering in het voorjaar nadat hij tijdens een mis ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum als priester bekend maakte dat hij homoseksueel is.

Onthulling in boek

Het bisdom ging in juni over tot ontslag van de priester als pastor van de Vredeskerk. Hij maakte zijn seksuele voorkeur in een boek bekend, net als het feit dat hij wisselende seksuele contacten had en worstelde met een pornoverslaving.

Kerk
Lees ook:
Kerk ontslaat Amsterdamse priester Pierre Valkering na coming-out

Valkering zegt in Dit is de Dag dat de zogeheten Congregatie voor de Clerus in Rome heeft geoordeeld dat bisschop Jos Punt van het bisdom zijn besluit tot ontslag moet intrekken omdat er procedurefouten zijn gemaakt, en "het delict niet is gedefinieerd, bewijzen verder niet genoemd worden en er geen hoor en wederhoor" is gepleegd. De congregatie houdt zich bezig met de diakens en de priesters die in dienst van een bisdom zijn.

Vrijwillig ontslag

Volgens Valkering heeft 'Rome' gesuggereerd dat Valkering zijn ambt zélf opgeeft in plaats van dat hij wordt ontslagen. Hij zegt dat hij heeft gehoord dat hij voor kerst moet beslissen of hij dat vrijwillig ontslag neemt.

Kerk te homovriendelijk

02:36
De christelijke gereformeerde kerk in Zwolle wordt mogelijk uit de koepel gezet. De reden? Homoseksuelen mogen deelnemen aan het avondmaal. En LHBTI-ers worden vandaag de dag in veel kerken nog niet geaccepteerd.