'Diep respect'

Jongen spaarde 3 jaar lang om zijn haar te kunnen doneren

12 december 2019 20:46 Aangepast: 12 december 2019 21:20
Mika spaarde drie jaar om zijn haren te kunnen doneren.

Drie jaar geleden zag Mika een aflevering van het Klokhuis waar het over haardonatie ging. Sindsdien wist de jongen het zeker: hij moest en zou zijn haren ook doneren. Na lang wachten is dat nu eindelijk gelukt. "Kinderen op school herkenden hem niet meer terug."

Toen de schaar in het haar van Mika ging, vond hij het toch wel even spannend. Moeder Gite vertelt aan RTL Nieuws: "Het is altijd een hele drukke jongen, maar ik had hem nog nooit zo stil gezien. Hij vond het echt heel spannend."

Eindelijk weer gel in

Misschien ook niet zo gek, want de jongen was al drie jaar lang niet naar de kapper geweest. Al die tijd was hij aan het sparen totdat zijn haren lang genoeg waren om het te doneren. "Toen het af was geknipt, moesten we allemaal even lachen. Maar kapper Debora heeft het wel tien keer bijgeknipt tot het goed zat. Nu kan er eindelijk weer gel in."

Mika met zijn gedoneerde haar. Mika met zijn gedoneerde haar.

Debora knipt iedereen gratis die zijn of haar haren wil doneren aan het goede doel. Dit jaar zaten er al zeven kinderen in haar stoel, maar Mika was de eerste jongen. "Ik heb echt diep respect voor hem."

Nooit gepest

Je haar zo lang laten groeien, vindt Debora wel bijzonder voor een jongen. Maar ondanks de lange haren, werd Mika nooit gepest, benadrukt moeder Gite. "Het hoorde gewoon bij hem. Maar toen hij naar de middelbare school ging afgelopen zomer, begon hij wel te twijfelen over zijn haar. Hij vond het misschien handiger als zijn haren kort waren, zoals dat van de rest van de jongens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anna Roza (3) is de jongste Nederlandse haardonor ooit: 'Bijzonder dat ze dit doet'

Maar zijn haren waren nog net niet lang genoeg om te doneren. "Daarom ging hij nog even door, want hij moest zijn doel halen. Hij had zijn klasgenoten verteld hoe het zat, en die vonden het heel stoer van hem."

'Iets doen voor anderen'

Niet alle leraren en andere leerlingen van de school waren echter op de hoogte. "Dus toen Mika vanochtend de klas inkwam, wisten sommigen even niet wie die jongen was die binnen kwam lopen. Maar de reacties waren daarna super positief. En vooral Mika is blij dat hij iets voor anderen heeft kunnen betekenen."

Mika en kapster Debora Mika en kapster Debora

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore