Ga naar de inhoud
Poging tot doodslag

Vuurwerkbom ontploft onder ME-bus in Duindorp: 'Volkomen onaanvaardbaar'

De bom ontplofte onder de ME-bus, waarna jongeren wegrenden. Beeld © Politie Den Haag

Jongeren hebben in Duindorp een vuurwerkbom naar de politie gegooid. Het vuurwerk kwam onder een ME-bus terecht waar het ontplofte. De burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, noemt het 'volkomen onaanvaardbaar' en het Openbaar Ministerie ziet het incident als poging tot doodslag.

Het gebeurde vorige week dinsdag tijdens de ongeregeldheden in Duindorp. Inwoners zijn daar kwaad over het schrappen van de vreugdevuren in de Haagse wijken en gingen daarom de straat op.

Zeven agenten in bus

Om tien uur 's avond reed een ME-bus in de Pluvierstraat. Vanuit een groep werd vervolgens vuurwerk gegooid richting de bus, waar op dat moment zeven politiemensen inzaten.

Op beelden die de politie vandaag heeft gepubliceerd, is te zien hoe het vuurwerk vervolgens ontploft onder de bus. Daarna rennen de jongeren weg.

Beelden van de ontploffing:

00:23

Niemand raakte bij het incident gewond, maar dat is een wonder, stelt burgemeester Remkes. De woordvoerder van de burgemeester laat weten: "Deze ME-bus was verstevigd en die lag helemaal aan gort na het incident. Moet je je voorstellen dat dit de auto van de buurvrouw was geweest."

Grens overschreden

Politiechef Paul van Musscher zegt vandaag dat het gooien van dit soort zwaar vuurwerk naar agenten een grens overgaat. "Dit had meerdere politiemensen ernstig kunnen verwonden of erger. Mensen die zich inzetten voor de veiligheid in onze maatschappij. Die niets anders doen dan hun werk."

De politie zegt alles in het werk te stellen om de daders te pakken. "Ik roep iedereen op te stoppen met dit geweld, te stoppen met het gooien van dit soort vuurwerkbommen. Besef dat niet alleen onze politiemensen hierdoor gevaar lopen. Bedenk wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld uw zoon dit soort vuurwerk onder zijn bed heeft liggen en het gaat fout. Wat als dit vuurwerk voortijdig afgaat in een groep mensen? De gevolgen zijn niet te overzien."

Duindorper
Lees ook:
Duindorper Leo: 'Dit gaat alle perken te buiten, wij gingen elkaar met blote vuisten te lijf'