Videoverbinding

Fout rechtbank: kroongetuige Nabil B. bijna minuut in beeld

12 december 2019 16:30 Aangepast: 12 december 2019 16:37
Een beveiligde auto bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. was kort in beeld te zien in de perskamer tijdens het Marengo-proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Dat is een blunder, want B. zit op een geheime locatie buiten de rechtbank en zou op alle mogelijke manieren afgeschermd moeten worden.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt vandaag en morgen de zaak rondom de liquidatiebende van de voortvluchtige Ridouan Taghi behandeld. Het gaat om voorbereidende zittingen van deze grote zaak, met inmiddels 17 verdachten.

Onder hen zijn de 41-jarige Taghi en zijn vermeende rechterhand Said Razzouki, waarvan ook niet bekend is waar hij zich ophoudt.

Minuut in beeld

Nabil B. zat in de bende en is overgelopen naar justitie. De kroongetuige had via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via één van de camerastandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers.

Het duurde zo'n minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroongetuige Nabil B. heeft nog geen nieuwe advocaat

De rechtbank op Schiphol heeft tijdens de inleidende zitting van het grote liquidatieproces te kampen met de nodige technische problemen. De zitting begon bijna twee uur te laat, geluidsverbindingen met B. en de twee perskamers haperen de hele dag al.

Foto in dossier

Eerder dit jaar ging het ook al mis rond Nabil B.. Het Openbaar Ministerie verspreidde per ongeluk al een foto van hem, door deze in het dossier te stoppen die betrokken verdachten en advocaten kregen. De Telegraaf publiceerde er een geblurde versie van.

Vandaag werd bekend dat Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, momenteel niet wordt bijgestaan door een advocaat. Zijn advocaat Derk Wiersum werd afgelopen september doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege zijn werk voor B.

Een andere advocaat heeft de verdediging neergelegd. Hij heeft dus nog geen nieuwe advocaat, meldt de rechtbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore