Gezondheidswinst

'Verlaag leeftijd deelname darmonderzoek van 55 naar 50'

12 december 2019 11:06 Aangepast: 12 december 2019 11:49
Beeld © ANP

De Maag Lever Darm Stichting wil dat de deelnameleeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar wordt verlaagd. 

Daarmee wordt gezondheidswinst behaald, zegt de stichting. Bovendien is het relatief eenvoudig in te voeren en is het in lijn met Europese richtlijnen.

Groot succes

Van 2014 tot en met 2019 zijn alle Nederlanders tussen de 55 en 74 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. "Een groot succes", meldt directeur Bernique Tool van de stichting.

Het onderzoek spoort in Nederland duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn één op de drie sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen.

Koken voor kankerpatiënten met smaakverlies, deze chef-kok doet het

e lievelingseten dat naar niets of naar roest of karton smaakt. Voor sommigen patiënten met kanker is dit de bittere realiteit: hun normale smaakvermogen kwijtraken. Maar daar heeft deze initiatiefnemer van Koks tegen Kanker wat op bedacht.

Internationaal koploper

72 procent van de aangeschreven mensen doet mee, en daarmee is Nederland internationaal koploper in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In een peiling van de stichting meldde 80 procent het een goed idee te vinden de deelnameleeftijd naar 50 te verlagen.

"Iedere persoon bij wie we er op tijd bij kunnen zijn telt. Daarnaast zijn de kosten voor een ontlastingstest, waarmee nu darmkanker wordt opgespoord, relatief laag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wandelen door een dikke darm: 'Meer kennis over darmkanker is nodig'

5038 doden

In 2018 kregen meer dan 14.000 mensen de diagnose darmkanker, iets meer mannen dan vrouwen. Vorig jaar overleden er 5038 mensen aan de ziekte.

In Nederland bestaat het bevolkingsonderzoek uit een ontlastingtest. Worden daarin sporen van bloed gevonden, dan wordt de deelnemer doorgestuurd voor een coloscopie (darmkijkonderzoek).

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

1,4 miljoen mensen laten poep testen op darmkanker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore