Nederland

Boeren negeren ultimatum supermarkten: kerstacties gaan door

12 december 2019 11:07 Aangepast: 12 december 2019 11:43
Beeld © ANP

Boze boeren die verenigd zijn in de Farmers Defence Force, negeren een ultimatum van de supermarktbranche en gaan zoals aangekondigd net voor de kerst demonstreren bij distributiecentra van supermarkten. De branchevereniging van de supermarkten wil er alles aan doen om dit te voorkomen en stapt daarom naar de rechter.

De boeren hadden tot vanochtend 10 uur gekregen om van de acties af te zien. "We hebben niet gereageerd", zegt voorzitter van de Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever tegen RTL Z. "De acties gaan zeker door", voegt hij daaraan toe. Ook zegt hij klaar te zijn voor een gang naar de rechter.

Daar kan hij zich nu ook voor opmaken, want het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zoals de belangenclub van de supermarkten heet, bevestigt dat het nu een kort geding gaat aanspannen om de acties te verbieden.

Schappen leeg met kerst

Het CBL dreigde gisteren met een rechtszaak. De FDF kondigde eerder namelijk aan om acties te gaan voeren. Daarbij wordt overwogen om distributiecentra van supermarkten te blokkeren zodat de schappen met kerst leeg zijn.

Van den Oever noemt het vreemd dat er nu al wordt gedreigd met een kort geding, omdat nog helemaal niet duidelijk zou zijn wat voor acties er precies gaan plaatsvinden. Maar dat wil de supermarktbranche niet afwachten.

Het CBL heeft vanochtend overlegd met het advocatenkantoor Allen & Overy, en besloten om de zaak dus door te zetten. "We kunnen niet anders", zegt een woordvoerder.

Twee nieuwe doelwitten

Door de dreigende rechtszaak heeft de FDF er twee doelwitten bij, vertelt Van den Oever: het CBL-hoofdkantoor en Allen & Overy. Ook zij kunnen op 18 december bezoek verwachten van boze boeren. "We sturen er een paar duizend trekkers heen", aldus de FDF-voorman.

Een woordvoerder van het advocatenkantoor reageert gelaten op de uitlatingen van Van den Oever. "Als ze hier komen dan zien we dat wel."

Regels

De Farmers Defence Force maakte zich de afgelopen maanden druk over de regels waar boeren aan moeten voldoen, onder andere over stikstofuitstoot. Om hun klachten kracht bij te zetten trokken zij op 1 oktober met duizenden trekkers naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren.

De langzaam rijdende trekkers legden het verkeer op de snelwegen urenlang plat. Met de nieuwe actie willen de boeren weer aandacht vragen voor de moeilijke positie waar ze in zitten door alle regelgeving. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore