Uitverkocht

Songfestivalfans tussen hoop en vrees: 'Ik ben zó blij met mijn finaletickets'

12 december 2019 11:02 Aangepast: 12 december 2019 14:51
Fred Helmstrijd in Tel Aviv. Beeld © Facebook Fred Helmstrijd

2000 euro. Zoveel geld geeft Fred Helmstrijd gemiddeld per jaar uit om bij het Eurovisiesongfestival te zijn. Ook vanmiddag zat hij klaar om kaartjes voor de eerste en tweede halve finale en de finale te bemachtigen. "Ik was heel zenuwachtig."

Maar helaas, Fred kon in eerste instantie geen kaarten krijgen. "Ik ben heel beroerd, verdrietig en teleurgesteld', zei hij vlak na het misgrijpen. Tot zijn vriend met een oplossing kwam: kaarten kopen via een doorverkoopsite. Zo wist hij toch nog tickets voor de twee halve finales én de finale te bemachtigen. Hoeveel hij daarvoor neertelde, vertelt hij liever niet. "Ik ben heel blij. Ik denk dat ik nu gewoon kan slapen vannacht."

Hotel geboekt

Fred is een doorgewinterd songfestivalfan. Hij was bij zowel de halve finale als de finale in 2010 (Oslo), 2011 (Düsseldorf), 2013 (Malmö), 2014 (Kopenhagen), 2015 (Wenen), 2016 (Stockholm), 2018 (Lissabon) en afgelopen jaar in Tel Aviv. Dit jaar vloog hij ook nog naar een concert van Duncan Laurence in Londen.

En elk jaar geeft hij er zo'n 2000 euro aan uit. Geld dat niet alleen naar dure tickets gaat - in Lissabon betaalde hij op de zwarte markt 300 euro voor een finalekaart - maar ook naar een T-shirt, pet, vlaggetjes en natuurlijk de reis en het verblijf. "Ik heb dit jaar in september al een hotel geboekt in Rotterdam, want die hotels zitten zo vol. Ik zoek nog wel een kamergenoot want ik heb een tweepersoonskamer."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

80.000 Nederlanders probeerden songfestivalkaartje te bemachtigen

Fred raakte zo verknocht aan het songfestival toen hij in 1972 voor het eerst naar een uitzending keek. "Ik was 9 jaar. Vicky Leandros won met Après toi. Dat vond ik zo'n schitterend lied. Sindsdien kijk ik elk jaar."

De spanning, de liedjes, de sfeer. Dat vindt Fred 'helemaal te gek.' "Het is live, het is wereldwijd, er zijn allemaal blije mensen." En elk jaar opnieuw is het spannend of hij tickets weet te krijgen.

Ook wij probeerden een kaartje te krijgen...

Nog zo'n groot fan is Jessica Kok-Slot (47). Ze is elk jaar bij het jaarlijkse 'Eurovision in concert', heeft verschillende cd's en haar 15-jarige dochter laat geen kans onbenut om schoolwerkstukken over het songfestival te maken. Al sinds Duncan Laurence het songfestival dit jaar won, stuurde ze de organisatie van het songfestival mailtjes met de vraag wanneer de kaartverkoop startte.  

Eerste keer

Het verschil tussen Jessica en Fred: voor Jessica zou het de eerste keer zijn dat ze naar het songfestival gaat. Met haar tablet, laptop, mobiele telefoon en vaste pc in de aanslag zat ze vanaf 11.30 uur klaar om finalekaarten te bemachtigen. "Ik liep steeds heen en weer door de huiskamer. Al mijn schermen stonden open. En dan visualiseer je steeds hoe op het scherm verschijnt: 'gefeliciteerd, u heeft kaarten bemachtigd'." 

Maar dat gebeurde niet. "Je hoopt er zó op. En dan lukt het niet. Dit is echt vreselijk. Je zit te wachten en te wachten en ineens zie je: de eerste ronde van de ticketverkoop is uitverkocht. Dus we gaan het in januari weer proberen. Als dat niet lukt in maart en anders op de zwarte markt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Rotterdamse minima krijgen kaarten voor Eurovisiesongfestival

Wat het feest voor Jessica zo speciaal maakt? "Het is een optelsom van alles bij elkaar. De diversiteit in liedjes van de verschillende landen. Elk optreden is anders. De sfeer. Iedereen is blij. Er is geen agressie."

Of Jessica nu kaarten krijgt of niet, ze weet wel wie ze op het podium hoopt te zien namens Nederland. "Nielson. Hij is rustig, heeft een sympathieke uitstraling. Daar hebben we met Duncan mee gewonnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore