Ga naar de inhoud
Overzicht via camera

Brandweer gaat vaker drones inzetten: 'Verschil leven en dood'

Demonstratie van een drone bij de Amsterdam Drone Week, begin december.

Brandweer Nederland gaat meer gebruik maken van drones. Die kunnen helpen bij het bestrijden van branden, maar bijvoorbeeld ook het waarnemen van gevaarlijke stoffen. Het aantal drones moet komend jaar worden uitgebreid.

"We hebben dit jaar meer dan 150 vluchten uitgevoerd en het blijkt dat drones nu al onmisbaar zijn als onze ogen en neuzen in de lucht", zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland in De Telegraaf. "Soms kunnen ze het verschil maken tussen leven en dood."

Alle veiligheidsregio's

Momenteel beschikken in Nederland vier veiligheidsregio's over een drone. Zeker drie keer per week gaat een van de apparaten de lucht in. Als het aan Wevers ligt, krijgen alle veiligheidsregio's de beschikking over het vliegende hulpmiddel. 

Sietses
Lees ook:
Sietses brandweerteam redde Kenan: 'Extra heftig als het om een kind gaat'

Onder meer bij een brand bij de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade werd vorige maand een drone ingezet. Door inzet van een vliegende camera's kon de gevaarlijke situatie - de toren dreigde in te storten - helder in kaart worden gebracht. Het is een van de voorbeelden waarbij een drone uitkomst bood. 

'Overal binnen een uur zijn'

"Het streven is om al volgend jaar overal in ons land binnen een uur aanwezig te kunnen zijn met een drone", zegt Wevers. De voorzitter is lyrisch over het apparaat, waarvan de camera's wel tot dertig keer kunnen inzoomen. "Een drone kan een perfect overzicht bieden van vuurhaarden, voordat wij mensen inzetten om het vuur te bestrijden."

Vanaf 2013 experimenteert de brandweer met het gebruik van drone en sinds vorig jaar mag door een vergunning over heel Nederland gevlogen worden. Ook de politie, Rijkswaterstaat en de douane maken steeds vaker gebruik van drones. 

Straatverkoper
Lees ook:
Straatverkoper redt invalide man uit brandend huis in Spanje

Enorme vlammenzee in Spaanse chemische fabriek

00:26
In een Spaanse stad vlakbij Barcelona woedde eerder deze week een grote brand in een chemische fabriek.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl