Cadeaus voor kinderen

Kerstactie voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire Belastingdienst

11 december 2019 23:10 Aangepast: 12 december 2019 12:38
De publieke tribune in de Tweede Kamer zat vorige week vol met geëmotioneerde ouders. Beeld © ANP

Een groep gedupeerde ouders is een kerstactie gestart voor andere slachtoffers in de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Velen van hen zitten diep in de schulden en hebben nog steeds geen zicht op een oplossing voor hun financiële problemen.

Het gaat om een groep van tientallen ouders die onterecht beschuldigd zijn van fraude met toeslagen voor kinderopvang en nu zelf in actie komen. Zij werden geraakt door de talloze schrijnende verhalen van andere ouders en gezinnen die diep in de ellende zitten, gebukt gaan onder loonbeslag of terugbetalingsregelingen.

Geen cadeaus voor kinderen

Samen met de SP lanceren zij daarom een kerstactie voor 'alle gedupeerden en hun kinderen' om de kerstdagen iets op te vrolijken. Veel gedupeerde ouders hebben geen geld voor cadeautjes voor hun kinderen, een kerstdiner, of uitjes in de vakantie. Donaties kunnen worden gedaan via de site van de politieke partij. Het geld is nadrukkelijk niet bedoeld voor de ouders die de actie zijn gestart, maar voor alle anderen die in de verdrukking raakten door het optreden van de Belastingdienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedupeerde Fatima boos over zwartgelakt dossier in toeslagenaffaire

De ouders achter de actie komen allemaal uit Rotterdam. Nadat de omvang van de toeslagenaffaire de afgelopen maanden steeds groter werd, vroegen zij hun dossiers op bij de Belastingdienst, in een zoektocht naar gerechtigheid. De grote ophef die vandaag ontstond over het zwartlakken van stukken door de Belastingdienst ging over hun persoonlijke dossiers.

'Laat je hart spreken'

Kamerlid Renske Leijten – die zich vastbeet in de affaire – roept iedereen in Nederland op het 'hart te laten spreken en deze mensen een steuntje in de rug te geven'. "Door een onmenselijke Belastingdienst moeten duizenden ouders al jarenlang aan hun kinderen laten weten dat er geen geld is voor iets leuks tijdens de feestdagen. Ouders hebben dit initiatief bedacht en ik ben blij dat we hen met de kerstactie kunnen helpen. Hopelijk kunnen we zo vele ouders en kinderen een fijne kerst bezorgen."

Leijten hoopt dat de kerstactie ertoe leidt dat 'uit al deze ellende toch ook iets moois ontstaat'.

De Belastingdienst zag Fatma als fraudeur:

Fatma is één van de mensen die ten onrechte werden beschuldigd van gesjoemel met de kinderopvangtoeslag.

Staatssecretaris Snel (Financiën) heeft eerder compensatie beloofd voor een groep van 300 ouders die verbonden waren aan een gastouderbureau in Eindhoven. Voor duizenden en mogelijk tienduizenden andere gedupeerden moet nog worden onderzocht of zij ook compensatie en genoegdoening zullen krijgen. Daar lopen nu twee onderzoeken naar, die na de jaarwisseling worden afgerond.

Geen geld naar ouders

De groep ouders die de kerstactie nu start, gaat zelf bekijken wie er wel en niet voor iets extra's in aanmerking komen. Het is niet de bedoeling dat er geld wordt overgemaakt naar de gedupeerde ouders - daardoor zouden ze juist nieuwe problemen kunnen krijgen met de Belastingdienst. De gedachte is dat zij bijvoorbeeld cadeaubonnen krijgen, of dingen waar ze echt behoefte aan hebben. Een woordvoerder van de SP roept ook bedrijven op zich te melden als ze denken dat zij gedupeerden kunnen helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snel: ophef over zwartmaken dossiers begrijpelijk, maar het moest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore