Ongeluksdag?

Ongeluk op vrijdag de 13de? 'Onzin! Mijn rijbewijs en vriend te danken aan deze dag'

13 december 2019 07:16 Aangepast: 13 december 2019 20:58
Nola heeft haar rijbewijs gehaald op vrijdag de dertiende.

Vrijdag de 13de ongeluksdag? Nola, Lianne en Suus vinden dat onzin en zijn juist gek op de dag. Relaties, huwelijken, een rijbewijs en geboortes: zij hebben een hoop levensgeluk te danken aan vrijdag de 13de.

Lekke band gehad vanochtend? De trein gemist? Ruzie met je vriend? Logisch zullen veel mensen denken, het is vandaag dé ongeluksdag aller ongeluksdagen: vrijdag de 13de. 

Pechvogels hopen dat deze dag weer snel voorbij is. Maar voor Nola, Lianne en Suus is vrijdag de 13de de beste dag van het jaar.

Nola: 'Ik heb mijn rijbewijs en vriend dankzij vrijdag de 13de'

Nola heeft juist geluk op vrijdag de 13de Nola heeft juist geluk op vrijdag de 13de

Nola Houtepen: "Wat ik dacht toen ik vorig jaar zomer hoorde dat ik op vrijdag de 13de moest afrijden? Tja, ik dacht wel even aan het gedoe rondom deze datum. Maar ik ben niet zo bijgelovig. Het is ook gewoon een vrijdag als alle andere vrijdagen. Dus ik wilde wel afrijden op een vrijdag de 13de. Andere dingen vond ik belangrijker. Is het een gunstig moment qua verkeer bijvoorbeeld?"

Het bleek een perfect afrij-moment. Nola reed de sterren van de hemel. "Met vlag en wimpel ben ik geslaagd! Super blij was ik ermee. Ik wilde zo graag mijn rijbewijs. Sindsdien rijd ik ook heel veel. Vooral in het weekend of op vakantie."

Vrijdag de 13de is voor de studente aan de TU Delft op meerdere fronten een mooie dag. Zonder die dag had ze haar vriend namelijk nooit ontmoet. "Mijn vriend Hylke is op een vrijdag de dertiende geboren, daar kwam ik onlangs achter. Ik ben dus heel blij met deze dag."

Lianne: 'Mijn hele leven draait om het getal 13'

Lianne Lokhorst heeft tot nu toe alleen maar geluk op vrijdag de dertiende. Lianne Lokhorst heeft tot nu toe alleen maar geluk op vrijdag de dertiende.

Lianne Lokhorst uit Assen is dol op vrijdag de 13de en het cijfer 13. "Als het vrijdag de dertiende is, denk ik juist: welk geluk staat me vandaag weer te wachten? Het is een dag die mij heel veel geluk heeft gebracht."

Lianne's beide zusjes zijn op vrijdag de 13de geboren. "En ze hebben tot nu toe allebei een heel gelukkig leven." En er is meer, veel meer:   "Mijn eerste date met mijn huidige vriend was op een vrijdag de 13de." Het was een schot in de roos. Cupido sloeg op dezelfde avond al toe. "We hadden in een leuk restaurantje in Assen afgesproken. We hadden heerlijk  gegeten en het was meteen aan. Een paar jaar geleden hebben we een geregistreerd partnerschap getekend. Op jawel; vrijdag de 13de."

Haar fascinatie rondom het cijfer gaat ver: "Ons koopcontract hebben we op de dertiende getekend. We wonen op huisnummer 13 en ik heb een '13' in mijn bankrekeningnummer. Bij vrijdag de 13de denk ik alleen maar aan leuke, mooie dingen."

Suus: 'Ik wilde echt op vrijdag de 13de trouwen'

Suus Mensink: "Ik dacht altijd dat ik op een vrijdag de dertiende was geboren,  maar het was helaas net zaterdag, haha. Ik ben dol op deze dag. Als het vrijdag de dertiende is, loop ik juist expres onder een ladder door."

"Terwijl veel mensen denken 'shit, vrijdag de 13de', denk ik juist: yes, het is weer vrijdag de 13de. Ik ben dol op het cijfer 13. Als ik een startnummer mag kiezen bijvoorbeeld, kies ik altijd nummer 13."

Suus wilde ook per se op een vrijdag de dertiende trouwen. "Ik had dit jaar twee keuzes: eentje in september en vandaag. Omdat ik goed weer wilde, zijn we op vrijdag de 13de in september getrouwd."

Veel mensen vonden het een aparte keuze, zegt Suus. "Weet je het wel zeker?, vroegen veel mensen aan me. Zelfs onze trouwband maakte er een grap over. Maar ik wist het heel zeker en mijn man vond het gelukkig ook goed."

"Onze trouwdag begon met wat regen, maar al snel brak de zon door. Het was geweldig. Een topdag, zo mooi, zo geweldig. En ik ben nog steeds heel gelukkig getrouwd. Mede dankzij vrijdag de 13de."

Waar komt de angst voor vrijdag de 13de vandaan?

  • Vrijdag de 13de is voor bijgelovige mensen een angstige dag
  • Zanger André Hazes weigerde op te treden op vrijdag de dertiende.
  • Van verscheidene hotels en wolkenkrabbers in Amerika is bekend dat de dertiende verdieping ontbreekt.
  • Op de vraag wanneer vrijdag de 13de precies is ontstaan, is geen eenduidig antwoord te vinden.
  • Het ongeluksgetal zou komen uit een Noorse sage over een kwade God. 
  • Andere verklaringen slaan terug op het christendom. Zo zou Jezus zijn gekruisigd op vrijdag de dertiende. 
  • De aandacht voor de specifieke datum kwam overgewaaid uit de VS.
  • Op 3 april 1896 wordt voor het eerst in een Nederlandse krant melding gemaakt van de dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore