Meer leerlingen

Kinderen van Mohamed stapten over naar islamitische school: 'Hier krijgen ze beter onderwijs'

11 december 2019 16:35 Aangepast: 12 december 2019 08:25
Een juf voor de klas. Beeld © ANP

Twee kinderen van Mohamed Laziz zaten op een openbare basisschool. Maar hij was niet tevreden: er was te weinig aandacht voor allochtone kinderen waardoor de schoolprestaties achterbleven. Dus verhuisden ze naar een islamitische basisschool in Schiedam. "Ik heb er nooit spijt van gehad."

Mohamed Laziz is niet de enige. Islamitische basisscholen doen het bijzonder goed, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant vandaag. In 2008 volgden 9.324 kinderen islamitisch onderwijs, tien jaar later is dat 15.078. Een toename van 60 procent, concludeert de krant.

Aandacht

Mohamed kan dat wel verklaren. Hij heeft in totaal vijf kinderen, van wie er nog drie islamitisch basisonderwijs in Schiedam volgen. Belangrijk, vindt hij zelf, zeker ook vanwege de aandacht voor de islam. "Als mijn kinderen volwassen zijn, mogen ze zelf beslissen wat ze ermee zullen doen. Maar ik vind het belangrijk dat ze in ieder geval meer leren over de religie."   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer leerlingen op islamitische basisscholen

Die aandacht voor de islam was niet de enige reden waarom zijn kinderen overstapten. Ook het onderwijs is volgens hem beter. "Ouders mogen meelopen in de klas om te kijken hoe het eraan toegaat. We krijgen tips om onze kinderen beter te kunnen helpen." Zelfs in het weekend worden de ouders via een app herinnerd aan de extra opdrachten die hun kinderen kunnen maken.

Met resultaat, vindt hij zelf. "Het is absoluut een goede keuze geweest." 

Vergrootglas

Toch ligt het islamitisch onderwijs onder een vergrootglas. Nieuwsuur en NRC Handelsblad meldden in september dat 44 islamitische basisscholen van scholenkoepel ISBO gebruik maken van een omstreden lesboek waarin onder meer staat dat Allah homoseksualiteit verafschuwt en dat meisjes en jongens elkaar niet mogen aankijken. ISBO herkent zich er niet in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plattelandsscholen scoren beter op eindtoets

En minister Arie Slob stopte onlangs de subsidie voor de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum, mede doordat er volgens de AIVD anti-democratische onderwijs wordt gegeven. Later besliste de Raad van State dat Slob de geldkraan nog niet mocht draaien. Een rechtszaak daarover loopt nog. 

Uit context

Volgens Marietje Beemsterboer gaat het er op islamitische scholen helemaal niet anders aan toe dan op andere scholen. Ze stelt dat er juist veel positieve geluiden zijn. Zij promoveerde vorig jaar op een onderzoek naar islamitisch basisonderwijs waarvoor ze tientallen gesprekken voerde op verschillende scholen. "Er gebeurt daar vaak hartstikke mooi werk." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vincent geeft les op 'excellente school', waar alle leerlingen allochtoon zijn

Zo gebruiken de islamitische scholen dezelfde reken- en taalmethodes als op andere scholen. "De onderwijsmethodes komen van dezelfde uitgevers. Bovendien is 60 procent van de leraren niet-moslim. De kwaliteit is de laatste jaren enorm verbeterd. Ik ben in mijn onderzoek absoluut niks tegengekomen waar we bang voor moeten zijn, ook niet over seksuele voorlichting."

Betere scores

Dat is volgens haar te zien aan de scores van de eindtoetsen: de meeste islamitische scholen scoren met een 7,29 zelfs beter dan gemiddeld (een 7). Een eenduidige verklaring daarvoor is niet te geven. "Maar het helpt als een kind zich veilig voelt in de klas, dat die bijvoorbeeld niet hoeft uit te leggen waarom hij of zij moslim is en geen varkensvlees eet. Dan is er meer ruimte om te leren." 

Juist die goede schoolprestaties was voor Bilal Raini reden om zijn zoontje van twee jaar al op de wachtlijst te zetten voor de islamitische school in Ede. De school is zo populair dat er wordt gesproken over uitbreiding naar Veenendaal. "Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje de waarden en normen van de islam kent, dat je goed moet zijn voor je medemens. Maar als het een slechte school zou zijn geweest, dan zou ik mijn zoontje daar nooit naartoe laten gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore