Ga naar de inhoud
Schadelijk

Exotische rivierkreeft rukt op: schadelijk en slecht te bestrijden

Beeld © iStock

De exotische rivierkreeft is bezig met een opmars in Nederland. Het aantal uitheemse kreeften is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. De beesten, schadelijk voor andere dier- en plantensoorten, worden bijna overal in Nederland gevonden. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft komt hier het meest voor.

Dat blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten dat afgelopen zomer is uitgevoerd. Het onderzoek is een vervolg op het eerste onderzoek naar het voorkomen van uitheemse rivierkreeften in Nederland in 2010.

44 procent

De wetenschappers wilden weten of het dier inderdaad bezig is met een opmars, zoals natuurbeschermers op grond van losse waarnemingen al vermoedden. In 2010 werden rivierkreeften gevonden op ruim een kwart van de onderzochte locaties. Tijdens het recente onderzoek bleek dat de diertjes nu op 44 procent van die plekken aanwezig waren.

Zelf
Lees ook:
Zelf rivierkreeftjes vangen en opeten om 'plaag' tegen te gaan?

De rivierkreeften zijn ongewenst, maar eenmaal gevestigd nauwelijks te bestrijden. De dieren zijn opzettelijk naar Europa gebracht voor consumptie, toen het met de inheemse kreeftensoort steeds slechter ging.

Schade aan biodiversiteit

De uitheemse rivierkreeften behoren tot de zogenoemde invasieve exoten. Ze kunnen schade veroorzaken aan de biodiversiteit, waterkwaliteit en infrastructuur. Daarentegen zijn de kreeften niet gevaarlijk voor huisdieren. Een nieuwsgierige kat of hond zal hooguit een kneep in de neus of poot krijgen als de kreeft zich bedreigd voelt.

Als je een rivierkreeft tegenkomt, dan...

Rivierkreeften mogen niet verplaatst worden. Het beste wat je volgens de website van EIS Kenniscentrum Insecten kunt doen, is de rivierkreeft gewoon zijn gang laten gaan. Als je het beestje verplaatst, kan het op nieuwe plekken terechtkomen en daar schade aanrichten.

Mocht je de kreeft per ongeluk al verplaatst hebben, dan is het volgens het kenniscentrum het beste om het dier te doden. Dat kun je doen door de rivierkreeft in de vriezer te stoppen. Dit schijnt een vrij pijnloze dood te zijn.

Je kunt hem natuurlijk ook opeten: in augustus dit jaar kwam de Haagse VVD' er Chris van der Helm al met een mogelijke oplossing voor de oprukkende rivierkreeftenplaag. Hij pleitte ervoor dat het mogelijk moet worden voor particulieren om de beestjes te vangen voor eigen consumptie.

Hoera voor de rivierkreeft

03:06
In Zweden is kräftskiva, het rivierkreeftfeest, een traditie. En volgens een Amsterdams restaurant moet dat 't hier ook worden, zagen de collega's van Editie NL in 2018.