Wetsvoorstel Grapperhaus

Rechters: verplichte celstraf na geweld hulpverleners geen goed idee

11 december 2019 15:53 Aangepast: 11 december 2019 15:55
Archiefbeeld

Rechters vinden het geen goed idee als zij geweld tegen hulpverleners altijd moeten bestraffen met een celstraf. Ze reageren hierbij op een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus.

De Raad van de Rechtspraak vraagt de minister af te zien van een wet die stelt dat geweld tegen politie- en brandweermensen, zorgmedewerkers en andere hulpverleners strenger bestraft moet worden. Rechters mogen in die wet alleen taakstraffen opleggen als dit gepaard gaat met een celstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

100 uur werkstraf voor militair Marco Kroon voor kopstoot aan agent

Belemmerend 

Rechters noemen deze wet belemmerend en geven aan dat ze voldoende oog hebben voor de ernst van dit soort misdrijven. Ook stellen de rechters dat de wet ze beperkt in de mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden. Het wetsvoorstel spreekt volgens de rechters geen vertrouwen in hen uit. 

Het wetsvoorstel maakt bovendien geen onderscheid in mishandelingen. "Een kleine duw met een ongelukkige val kan al snel zonder dat dat de bedoeling is, tot mishandeling leiden", stelt de raad.

In verhouding

Strafrechter Michiel de Ridder stelt dat de straf in verhouding moet blijven staan met de ernst van de daad. "Stel dat iemand tijdens het uitgaan beschonken een agent duwt. Als diegene dan altijd toch kort de gevangenis in moet, verliest hij misschien wel zijn baan, of relatie. Een werkstraf is dan meer op zijn plaats. Dat is echt een straf en de gevolgen hebben de juiste proportie."

De Ridder stelt dat mensen zich voor dit soort incidenten nauwelijks bewust zijn van de daad. Op dit moment wordt in circa 40 procent van dit soort zaken een celstraf opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man krijgt cel en tbs omdat hij politieauto van de weg drukte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore