Beroepsgeheim

Zorgmedewerker aangeklaagd die dochter waarschuwde voor kindermisbruiker

11 december 2019 13:11 Aangepast: 11 december 2019 18:07
Reina van Loo staat voor de rechter vandaag Beeld © Privefoto

De 61-jarige Reina van Loo moet vandaag voor de politierechter verschijnen omdat ze als zorgverlener haar geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden. Een jaar geleden waarschuwde ze voor de aanwezigheid van een veroordeelde zedendelinquent in de buurt van haar dochter. Van Loo kende de man uit haar werk in de zorg.

Dat ze de wet heeft overtreden, geeft Van Loo ruiterlijk toe. "Maar ik deed dit niet bewust. Het was geen opzet. Toch zou ik het zo weer doen om mijn kleinkinderen te beschermen."

'Voor hem moet je oppassen!'

Een jaar geleden is Van Loo op bezoek bij haar dochter en kleinkinderen in Harderwijk. "Toen ik wegging zag ik een voormalige cliënt van mij lopen met een oranje jasje aan. Hij was folders aan het rondbrengen in het kader van zijn dagbesteding. Ik riep direct mijn dochter: voor deze man moet je oppassen. Zij maakte nog een foto van hem." 

Van Loo voelde zich naar eigen zeggen genoodzaakt om haar dochter te waarschuwen. "Ik wist dat deze man twintig jaar geleden veroordeeld was voor seksueel misbruik van een minderjarige. Maar ook daarna heeft hij nog het een en ander opgebiecht van wat er meer recent nog is gebeurd met minderjarigen. Die meneer is verstandelijk beperkt en heeft geen controle over zijn prikkels", legt Van Loo uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

Beroepsgeheim

Op haar beurt waarschuwde ook haar dochter andere ouders in haar buurt. Ze plaatse de foto die ze maakte van de man in een buurtappgroep. "Dat wist ik natuurlijk niet, dat was ook niet mijn bedoeling." Een dag later meldde de politie zich bij Van Loo en haar dochter. Ook haar voormalige werkgever, 's-Heeren Loo, vroeg of ze op het matje wilde komen. "Dat heb ik dus niet gedaan. Veel van mijn oud-collega's zeiden dat ze precies hetzelfde zouden doen."

Op het moment dat Van Loo haar dochter waarschuwde, was ze niet meer werkzaam voor de instelling waar de veroordeelde delinquent verbleef. Toch bleef het beroepsgeheim volgens het OM gewoon gelden. Van Loo riskeert nu een geldboete. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Beroepsgeheim': we hebben 't bijna allemaal

Familie als uitlaatklep

Spijt heeft Van Loo niet van haar daad. "Je beslist in een split second. Die man was zonder controle en toezicht in een kinderrijke buurt op woensdagmiddag. Voor mij is het noodweer. Iedereen in de zorg, van politieagent tot verpleger, spreekt thuis over wat er gebeurt op werk. Als uitlaatklep. Als ik een boete krijg, betaal ik die graag. Als ik voor een paar honderd euro de veiligheid van mijn kleinkinderen kan afkopen..."

De betrokken instelling 's Heeren Loo wil niet op vragen reageren voordat de politierechter uitspraak heeft gedaan. De politierechter doet volgende week woensdag uitspraak.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore