Balans herstellen

Rotterdam wil minder fastfoodzaken: 'Hamburger makkelijker te krijgen dan appel'

11 december 2019 11:20 Aangepast: 11 december 2019 13:59
Beeld © iStock

Veel Rotterdammers, volwassenen én kinderen, zijn te zwaar. Daarom moet het aantal fastfoodzaken in de stad drastisch omlaag, vindt de gemeente.

Vergunningen voor fastfoodzaken moeten voortaan mondjesmaat worden uitgeschreven en in sommige gebieden moet een verbod op fastfoodkraampjes komen, dit alles om tot een gezonder voedselaanbod te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Meer kinderen met volwassenenziektes door ongezonde leefstijl

Zorgelijke ontwikkeling

"De afgelopen jaren is het aantal fastfoodzaken in Rotterdam fors toegenomen. In het centrum is het makkelijker een hamburger te halen dan een appel", zegt de Rotterdamse wethouder van Volksgezondheid Sven de Langen.

"Het is een zorgelijke ontwikkeling dat de helft van de volwassenen en 20 procent van de kinderen in Rotterdam te zwaar is. Door in te zetten op beperkende maatregelen kan de balans in de voedselomgeving worden hersteld."

Te zwaar en toch krijg je doktersadvies om meer te eten

Het klinkt raar. Je bent veel en veel te zwaar. En je krijgt van de dokter het advies om nog meer te eten. Lijkt de omgekeerde wereld, maar het gebeurt.

Nationale Preventieakkoord

Het aan banden leggen van het fastfoodaanbod is een van de maatregelen uit het Rotterdamse preventieakkoord dat de gemeente sloot met ruim tachtig partners.

De havenstad is vooralsnog de eerste gemeente die het Nationaal Preventieakkoord, waarmee de overheid roken, overgewicht en alcoholmisbruik wil aanpakken, heeft vertaald naar een lokale aanpak. 

Het Rotterdamse beleid is breder dan het landelijke en neemt ook achterliggende factoren als armoede en werkloosheid mee.

Almere snackparadijs

Ook de gemeente Almere wil haar inwoners gezonder laten eten en overgewicht tegengaan, meldde EditieNL eerder. Toch is er geen beleid om het groeiende aantal snackplekken terug te dringen.

Met strengere regelgeving probeert de gemeente nieuwe fastfoodzaken tegen te gaan, maar dat levert tot dusver te weinig op. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de opmars van fastfoodketens in Almere aangepakt wordt.

Almere snackparadijs

Ook Almere maakt zich zorgen over de toename van het aantal plekken waar fastfood te halen is. De afgelopen tien jaar zag de stad het aantal snackbars, shoarmazaken en fastfoodketens fors toenemen. De Partij voor de Dieren eist actie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore