Rotterdams studentenhuis

Zes jaar cel en tbs voor Joël S. die Amerikaanse huisgenote Sarah doodstak

11 december 2019 13:24 Aangepast: 11 december 2019 14:27
Sarah Papenheim Beeld © Facebook Sarah Papenheim

De 24-jarige Joël S. krijgt een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim, vorig jaar december.

Joël S. stak zijn 21-jarige huisgenote met 27 messteken en tien snijwonden dood in hun studentenhuis in Rotterdam. S. heeft bekend, maar hij zegt zich niet meer te kunnen herinneren waarom hij haar neerstak. Hij was wel boos op haar, gaf hij toe, omdat ze geen tijd vrij zou maken om met hem te praten. Hij had haar die ochtend opgewacht waarna een worsteling zou zijn ontstaan. Wanneer hij het mes had gepakt, is niet duidelijk geworden.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens doodslag. Het OM achtte niet bewezen dat S. het ombrengen van Sarah van tevoren had gepland, daarom werd vrijspraak gevraagd voor de aanklacht van moord. De rechter sluit zich hier nu bij aan. 

De extreem gewelddadige manier waarop S. de vrouw ombracht, werkt strafverhogend volgens de rechtbank. Daarentegen vindt de rechtbank een lagere straf op zijn plaats dan geëist, omdat S. nog jong is, geen strafblad heeft en wil meewerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eis 10 jaar cel en tbs tegen Rotterdammer die Amerikaanse huisgenote doodstak

Mentale stoornissen

S. was volgens de rechtbank in Rotterdam tijdens zijn daad sterk verminderd toerekeningsvatbaar vanwege meerdere psychiatrische stoornissen. De rechtbank vindt dwangverpleging in een gesloten omgeving noodzakelijk, omdat ze de kans groot acht dat S. door zijn stoornissen opnieuw een gewelddadig delict pleegt. Uit eerder verricht persoonlijkheidsonderzoek bleek ook al dat S. lijdt aan hallucinaties en waanbeelden. Hij zag en hoorde dingen die er niet waren. 

De maanden voor de steekpartij ging S. steeds vreemder doen en Papenheim werd bang van hem. De studente had haar vader over de mentale problemen van haar huisgenoot S. verteld, maar ze was er zeker van dat ze hem kon helpen. Dat stond in een verklaring die Jerry Papenheim, haar vader, twee weken geleden in de rechtszaak liet voorlezen. Hij kon haar er echter niet van overtuigen weg te gaan bij haar 'roommate' Joël. 

Nieuw leven

De Amerikaanse studente kwam in 2016 naar Nederland om psychologie te studeren en om een nieuw leven te beginnen nadat haar broer zelfmoord had gepleegd. Ze wilde graag mensen met een mentale stoornis helpen. Ze vertelde haar vader ook dat ze ervan overtuigd was dat S. haar geen kwaad zou doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder van gedode Sarah (21): 'Haar dromen zijn haar afgenomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore