Ga naar de inhoud
Werkdruk

Verpleegkundigen: 'Ziektes voorkomen is kerntaak, maar we komen er niet aan toe'

Verpleegkundigen in Nederland komen vaak niet toe aan preventieve zorg voor patiënten. Met die zorg wordt geprobeerd ziektes te voorkomen in plaats van te genezen. 96 procent van de verpleegkundigen ziet dit als kerntaak binnen hun vak, blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN.

De peiling is uitgezet onder het ledenpanel van V&VN. Leden kunnen zich aanmelden voor dit ledenpanel.

Uit de peiling blijkt dat de verpleegkundigen door de hoge werkdruk en het gebrek aan collega’s niet toekomen aan preventieve taken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn om bijvoorbeeld ziekenhuisopnames te voorkomen, meldt V&VN op hun website. Met name tijdsdruk, het gebrek aan collega's en onvoldoende deskundigheid zien verpleegkundigen als problemen.

Werkdruk
Lees ook:
Werkdruk neemt toe voor meeste zorgverleners: 'Ik kom tijd tekort' 

De verpleegkundigen vinden lichaamsbeweging van hun patiënten het belangrijkst als het gaat om preventieve zorg. Toch komen ze hier vaak niet aan toe. "Pillen zijn belangrijk, maar leefstijlverandering levert nog veel meer gezondheidswinst op", aldus een verpleegkundige.

Verantwoordelijkheid

Volgens V&VN-bestuurder Conny van Velden ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de verpleegkundigen. "Maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek. We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden." 

Verpleegkundigen
Lees ook:
Verpleegkundigen zien 'superverpleegkundige' als degradatie